Demonstrationer mot kontroversiellt moskébygge

44 min

I tjugo år har diskussionerna kring moskébygget på Hisingen i Göteborg pågått. Om en månad ska det ståtliga bygget invigas, helt bekostat av pengar från den Saudiska staten. Kommer den stränga saudiska tolkningen av islam får större inflytande på Göteborgs sunnimuslimer och vad ligger bakom helgens gatufest till stöd för moskén och lördagens demonstrationer emot moskén. Hör en av demonstranterna som åker långväga ifrån för att protestera mot mångkulturalism och de som efter många års hårt arbete nu ser sin dröm bli verklighet.

Reportage av frilansjournalist Johannna Rudbäck samt kommentar av islamolog Göran Larsson och Marika Palmdahl, präst och medlem i Göteborgs Interreligiösa råd.

Utrikeskrönikan kommer från Berlin signerad av Sveriges Radios kulturkorrespondent Gunnar Bolin.

Hur påverkas Israel av oroligheterna i arabvärlden? Efter att tusentals palestinier på årsdagen av Israels grundande, den dag palestinierna kallar den stora katastrofen, stormade Israels gränser fick frågan ytterligare en dimension. Många hoppade över stängslen mellan Syrien och Israel på Golanhöjderna, en gräns som under dryga 40 år varit Israels lugnaste. Betyder förra helgens händelse att aktionen hade indirekt stöd av den syriska regimen, och hur ställer sig den drusiska befolkningen som bor på Golanhöjderna till utvecklingen i Syrien. Den religiösa minoritetsgruppen finns på båda sidor av gränsen o många i den yngre generationen försöker förse de som deltar i revolten i Syrien med tillförliltlig information, medan andra fortfarande ser regimen i Syrien som garant för lugn i regionen. Reportageav frilansreporter Anneli Rådestad.

Två unga kvinnor som lever mitt i den holländska diskussionen om slöja: Malika Modhi och Semra Celebi. Det har nu gått drygt en månad sen Frankrike införde ett burqaförbud på offentliga platser. Ett förbud är nu också på gång i Belgien där nyligen underhuset med stor majoritet backade upp ett lagförslag som ska förbjuda heltäckande klädsel.  I grannlandet Holland hoppas det islamfientliga partiet PVV och dess ledare Geert Wilders att ett burkaförbud kommer till stånd under 2011, vilket partiet kommit överens om med den nederländska regeringen. I och med PVVs stora valframgång för ett år sen har burka och slöja diskussionen fått nytt bränsle i Holland.

Här en länk till Semra Celebis Facebookgrupp:

Länk till bloggen Wij blijven hier där Malika Mouhdi är en av skribenterna:

I Stockholm arrangeras en stor Jesusmanifestation i helgen. Vilka vänder man sig till? Frågan gick till en av arrangörerna, Lennart Möller:

Programledare: Tithi Hahn
Producent: Åsa Furuhagen Vestergren 

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".