Närbild Riccardo Muti

44 min

- Det var Nino Rota som övertalade mina föräldrar att jag skulle få ägna mitt liv åt musiken..

Det säger den italienske världsdirigenten Riccardo Muti i det sjunde och sista programmet i Kerstin Berggrens sommarserie Närbild om några av operans och musikens stjärnor. 

För fyra år sen fick Riccardo Muti ta emot världens största musikpris, The Birgit Nilsson Music Prize, på en miljon dollar. Under 19 år var Riccardo Muti chef för prestigefyllda La Scala i Milano. Sedan 2010 är han Music Director för Chicago Symphony Orchestra och han har dirigerat nästan all världens stora orkestrar. 

I programmet  berättar han om sitt liv och sina musikaliska utmaningar och lyssnarna  får också veta hur det kom sig att de populära operorna La Traviata och Rigoletto inte spelades på över tjugo år på La Scala, samtidigt som de var ständigt återkommande godbitar på världens övriga operascener. Det blev Riccardo Muti som genom en mycket speciell list lyckades få tillbaka mästerverken på Milanos berömda operascen.

Han berättar också om sitt ständigt pågående arbete med unga musiker och understryker hur viktigt det är att föra ut den klassiska musiken till en större publik.

Programmet sändes första gången hösten 2011 och kommer nu på mångas begäran igen.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".