Martin Jönsson: Blodtörstiga mördarmåsar sprider skräck

3:04 min

Utrikeskrönikan den 23 juli 2015. London.

London, torsdag

Britterna, åtminstone i vissa delar av landet, plågas nu på sommaren av ett för mig tidigaren okänt skadedjur. Det handlar inte om myror eller råttor eller ens sniglar som förstör de vackra engelska trädgårdarna, även om de förstås också finns. Inte heller handlar det om duvorna som tränger sig på lunchande picknickpar här i Londons parker eller på Trafalgar square.

Nej, det är något större och mer vildsint än så.

Killer seagulls, mördarmåsar, sprider skräck längs Englands sydkust.

Att måsar är hungriga visste jag. Jag har själv sett dem stoppa i sig både kvarlämnade varmkorvar och pizzor från övergivna restaurangbord. Och på badstränderna på Västkusten vet de flesta att den som håller i en smörgås utan att vara uppmärksam, riskerar att få den sliten ur handen. Men de här brittiska bestarna verkar mer törstiga på blod än på turisternas baconmackor.

På två veckor i Cornwall har två husdjur, en tam sköldpadda och en hund, pickats ihjäl av vildsinta måsar - tidigare i maj föll ytterligare en hundvalp offer för de tretåiga terroristerna.

Det har gått så långt nu att till och med premiärministern David Cameron blivit tvungen att reagera.

I en radiointervju med BBC i Cornwall sa Cameron att "vi har ett problem. Vi behöver ha en stor diskussion om det här och snart är det nog också dags att göra något åt det".

Det kanske låter överdrivet eller till och med löjligt men en snabb sökning på nätet visar att mördarmåsar inte är nåt nytt fenomen, inte heller nåt som händer bara på Englands sydkust. I oktober kom det rapporter om blodtörstigt måsbeteende från Hyde park i London. I Irland vill en senator begränsa måsbeståndet efter att båda lamm och harar ska ha dödats.

Till och med människor har attackerats. Det är som att Alfred Hitchcocks gamla skräckfilmsvision har blivit verklighet.

Enligt ornitologer attackerar måsarna bara när de har ungar. Men klart är att attackerna blivit vanligare och orsaken är att måsarna börjat vänja sig vid människor. De har lärt sig leva nära oss, nu ger de sig också in i konflikter med oss, sa en expert till The Guardian.

Ett tidigare forskningsprojekt skulle studera aggressivt måsbeteende, men slopades av den nya brittiska regeringen efter valet i maj. Och att förstöra eller flytta måsarnas bon - eller helt enkelt skjuta av delar av beståndet - vore olagligt.

Måsar är en skyddad art och ingrepp i population får bara göras när fåglarna hotar den allmänna säkerheten, eller flygsäkerheten. Och så långt har situationen enligt myndigheterna ännu inte nått.

Martin Jönsson, London

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".