Erkänner attacker mot romer i Kista – går fri

18 min

Gravida Elena spottades i ansiktet. Andra har attackerats med tändvätska och dödshotats. Polisen: "Vi har misslyckats". Hör Elenas berättelse – men också den så kallade Kistamannen själv.

I slutet av april 2015 uppehöll sig en stor grupp EU-migranter från Rumänien i Stockholmsförorten Kista. Många var romer som kommit till Sverige för att tigga. Kista var en bra plats tyckte många, med mycket folk och möjlighet att gå inomhus till gigantiska Kista Galleria. Men den 20 april 2015 i år utsattes de för en attack. 

– Vi låg och sov, berättar 60-åriga Rana. "Ni måste vakna!" ropar någon. "Han har kommit för att sätta eld på oss!" 

– Alla kände igen honom. Vi trodde han hade en pistol nu. Han sa det och visade att han hade det. Om vi inte lämnade skulle han sätta eld på oss med bensin, eller skjuta oss. 

Tidigare på dagen hade samme man som nu sökt upp dem försökt köra iväg dem från Kista. Han hade hotat genom att skrika och spruta tändvätska på deras tillhörigheter som kläder och filtar. 

Också 24-åriga "Elena", som egentligen heter något annat, var med i gruppen. Hon var en av de 30-talet personer som sökt sig inomhus utanför den nattöppna hamburgarrestaurangen för att sova.

– Han kom klockan två på natten, berättar Elena. Han hade en pistol gömd. Vi blev livrädda och alla flydde i panik.

– Det blev totalt kaos och tumult. Alla föll på varandra när vi skulle resa oss. 

De jagas genom Kista med mannen efter sig som skriker och springer tätt efter med det dom tror är en pistol. Den misstänka gärningsmannen grips under natten.  I förhör säger han att Polisen ska tacka honom och inte slänga honom i finkan. Han uppger att han kommer att gå tillbaka och få bort dem från Kista när han släpps. 

I början av maj kommer domen. Gärningsmannen som vi i fortsättningen kommer kalla ”Kistamannen” erkänner och döms för olaga hot och egenmäktigt förfarande. Påföljden blir skyddstillsyn i en månad. ”Kistamannen” släpps på fri fot samma dag. 

Men det är nu trakasserierna ska börja på allvar. Martin Marmgren jobbar som närpolis i Kista. Tre gånger kommer han vara med och gripa samma gärningsman. 

– Han ger sig på med hot och våld för att driva iväg dem från Kista, säger han. EU-migranterna är på riktigt rädda att han kommer att ha ihjäl någon av dom i sitt syfte att driva bort dem ifrån området. 

Under maj månad, under pågående skyddstillsyn, polisanmäls Kistamannen flera gånger. Han anklagas för misshandel, olaga hot och våld mot tjänsteman i och omkring bussterminalen, T-banan och Kista galleria. 

– Jag vet att vi egentligen får vara i Kista, säger Rana. Men det är han som gör lagen. Det finns ingen annan lag. Vad ska vi göra? 

Verkligheten kan via domstolsdokument följa fallet. Åklagaren Maria Hävermark begär Kistamannen häktad 28 maj. Som skäl uppger hon att det finns risk att den misstänkte fortsätter sin brottsliga verksamhet. 29 maj häktas han i två veckor på sannolika skäl misstänkt för misshandel och våld mot tjänsteman. Men snart är han fri igen. Det väcks inget nytt åtal. Den 4 juni skickar åklagaren ett mejl till tingsrätten och häver häktningen. Kistamannen släpps från häktet i Sollentuna.

- Den nya attacken sker snart efter han släpps, säger närpolisen Martin Marmgren.  

Kistapolisen griper samma gärningsman gång på gång. Den 12 juni häktas han på nytt i två veckor, men släpps efter en vecka. 17 juni är han åter fri. Morgonen efter, klockan 9.15, sker en ny attack. I polisanmälan som Verkligheten tagit del av står:

Kvinnan satt och tiggde på Kista torg. Han sa att han kommer att döda henne genom att skära henne och strypa henne om hon inte går därifrån. Hon lyckades slita sig loss med hjälp av tillrusande människor på torget som såg vad som hände. Hon sprang till Polisen för att få hjälp. Hon säger att hon är så rädd att hon skakar.

Efter detta avstannar attackerna, av en naturlig anledning: nästan ingen är kvar att angripa. 

– De har känt sig tvingade att lämna Kista, säger Martin Marmgren. Några har också lämnat Sverige. Vi i Polisen och hela samhället har misslyckats. Vi har misslyckats att upprätthålla deras rättighet att vara där. 

Elena som angreps natten i april vågar inte vara kvar i Kista. Men två tunnelbanestationer därifrån, i Akalla, möter hon ”Kistamannen” igen 4 juli 2015. Hon är gravid i sjunde månaden och det syns tydligt.

– Jag hade varit och letat burkar och skulle bara gå på tunnelbanan och åka till T-centralen, berättar Elena. Men så stod han plötsligt bara framför mig. Jag kände igen honom. Det var samma man. Han gick bara rakt fram till mig och spottade på mig, i ansiktet. 

Händelsen bevittnas av vittnet Malin som går emellan och skyddar Elena. 

– Hon pekade mot sin mage och skrek "Gravid!", berättar Malin. Han var aggressiv och ville henne ont. 

Verkligheten får kontakt med den så kallade ”Kistamannen”. Han ställer upp på intervju för att media har gett en fel bild av honom, menar han. 

– Allt som har sagts i media är bara bullshit. Jag har aldrig rört någon kvinna. Det är bara männen jag har bråkat med.  

Av de tio nya polisanmälningarna mot honom som kommit in sedan i somras nekar han till anklagelserna i de flesta av fallen utan att specifikt tala om vilka.

– Tre av dem har något underlag, resten har varit lögner, säger han. Jag blir släppt varje gång på grund av att det är lögn. Det är ingen misshandel, det är bara lite hot.

– Ett tag försvann alla från Kista, men nu är det bara lite  kvinnor kvar. Männen vågar inte vara kvar för de vet att jag går till attack. Men jag skulle aldrig röra någon kvinna. 

När Verkligheten tar upp fallet med 24-åriga Elena medger han ändå att han gav sig på henne. Syftet var att köra iväg henne från området. Hon hade kommit för nära Kista som ligger två stationer bort.

– Jag attackerade inte henne, säger mannen. Jag sa till dem: ”var inte kvar i de här områdena”. Och hon var kvar. Jag lade inget finger på henne, jag bara spottade på henne. 

Varför?

– Därför att de vägrar att lämna Kista. Det är inte synd om den här kvinnan på något sätt. 

Åklagaren Maria Hävermark som leder förundersökningen kan inte svara på några frågor varken på mejl eller telefon och hänvisar till semester. De utredare inom Polisen Verkligheten har kontakt med vill heller inte uttala sig på band men säger att utredningar gällande brott mot EU-migranter är svåra. Det finns sällan vittnen och de som drabbas lämnar ofta Sverige för att åka tillbaka till Rumänien. De som är kvar är svåra att få tag på, säger utredarna.   

Nu är Elena, 24, gravid i åttonde månaden och ska åka tillbaka Rumänien för att föda sitt barn där. Hon har stannat i Sverige för att försöka få ihop mer pengar men också vittna i rättegången mot Kistamannen som hon trodde skulle bli av. Två gånger har han attackerat henne nu. Hon vill få stopp på honom, säger hon:

– Det han gör är fel. Han är farlig och har skadat många människor. 

Men enligt Elena har Polisen inte återkommit efter polisanmälan för sex veckor sedan. Inte heller vittnet Malin som blev förhörd av polis via telefon några dagar efter händelsen har blivit kallad till något mer förhör. Blir det rättegång vill hon vittna, säger Malin. Men hon tror inte det blir någon – och har en misstanke hon inte kan släppa: 

– Det är skamligt att han får fortsätta. Hade han gjort det här mot någon annan samhällsgrupp i Sverige, då hade han suttit fängelse nu. Han hade inte kommit undan med detta om han gjort det mot någon annan än en tiggare.

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.03
  Kaliffa - Spontanitet
  Album: Spontanitet
  Kompositör: K Karlsson, J Lindgren, Karl-Uno Lindgren, Jakob Malmlöf
  Bolag: UNIVERSAL MUSIC
 • 18.15
  Chet Faker, Banks - 1998
  Album: 1998
  Kompositör: Chet Faker, Banks
  Bolag: PIAS
 • 18.27
  Alessia Cara - Here
  Album: Here
  Kompositör: Alessia Cara
  Bolag: DEF JAM
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".