Per J Andersson om populismen i Indien

14 min

OBS fortsätter idag sin serie ”Populism - demokratins utmanare”. Dagens program handlar om populismen i Indien. I ett land där en tredjedel av väljarkåren utgörs av människor som varken kan läsa eller skriva, borde Indien vara en perfekt grogrund för populism. Men enligt Per J Andersson motarbetas de populistiska rörelserna samtidigt aktivt av det indiska kongresspartiet som trots korruption och diverse skandaler lyckats hålla liv i idén att de är ett parti för alla, i ett land där alla grupper ska behandlas lika.

Den mest utbredda populismen finns bland landets hindunationalister. I Obs berättar Per J Andersson om tre av dem: Varun Gandhi och NarendraModi från hindunationalistiska partiet BJP, samt Bombaypolitikern Bal Thackeray som grundat populistpartiet Shiv Sena.

Usama bin Ladin är död och den amerikanska militären kommer med största trolighet att lämna Afghanistan, nu när deras huvuduppdrag är slutfört. Man skulle kunna hoppas att det nu också skulle vara dags för den nystart för relationen mellan USA och hela regionen, som Barack Obama talade om i sitt så kallade Kairo-tal för två år sedan. Men enligt statsvetaren Inga Brandell krävs det då också andra åtgärder.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".