Donald Trump – en populistisk produkt av vår tid

55 min

Donald Trump (1946-) är en mästare på marknadsföring, av sig själv. Idag ligger han i topp bland det republikanska partiets kandidater till posten som USA:s näste president, till mångas förvåning – och förfäran.

Denne amerikanske fastighetsmogul har sedan 1970-talet lika konsekvent som målmedvetet arbetat på att göra sig själv till ett varumärke, långt innan det blev riktigt rumsrent. I veckans STIL, höstsäsongens första, tar vi en titt på denne man som upphöjt skrävlandet till en sorts konstform genom frikostigt användande av superlativer och förbättrande av sanningen, ”truthful hyperbole” kallar han det. För ingenting han gör är bra, det är alltid bäst, högst och störst. Enligt honom själv, vill säga.

Kanske kan man påstå att det var dokusåpan ”The Apprentice” som 2004 förde ut Donald Trump från hemstaden New York till hela USA och förvandlade honom till en sorts ”folkets miljardär”, en kul kille som inte var som andra businesskillar som talade fikonspråk i finanstidningar. Donald Trump kastade istället ur sig oneliners, såg ut att driva med sig själv och fick skriva autografer som aldrig förr, inte sällan på dollarsedlar.

Idag använder han sig av den populariteten för att försöka bli amerikansk president, 2016. Trots att han ständigt sätter foten i munnen genom rasistiska kommentarer och hånfulla påståenden är han populär. Eller kanske just därför. I programmet berättar vi mer om hans väg från populärkultur till politik, och naturligtvis synar vi hans kostymer och parfymer i sömmarna. Liksom, så klart, hans hår. Donald Trump är förstås inte ensam om att som kändis lansera produkter under eget namn, som parfym. Även Zlatan Ibrahimovic har nu gett sig in i doftbranschen genom en egen cologne. Hur det gick till berättar vi i programmet. Vi berättar även om vad som hänt med Fröken Sverigetävlingen och konstaterar att ordet tupé numera är passé, idag används istället begreppet ”hårersättning”.

Veckans gäst är Billy McCormac, VD för Fastighetsägarna och även lobbyist och politisk kommentator.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista