Blues för livets skull

Här finns inget ljud

Kyrkoherde Per Green predikar och sjunger blues. Anders Fennsjö och Habo Big Band under ledning av Per-Åke Wennerberg. Barnarps Blues&Blandat. Från Ödestugu kyrka.

Bluesens uttryck finns inom nästan all slags samtida musikaliska underhållning. Rötterna hittar vi i den amerikanska södern och bland landets slavar med afrikansk bakgrund. De tidigaste bluessångarna dokumenterades åren kring 1920.
Sångerna handlade inte bara om hjärta, smärta och sviken kärlek, utan också om samhällets orättvisor. Bluesen berättade om människornas vardag. Inom gospelmusiken finns ett stort mått av bluesens karakteristika.
I gudstjänsten ”Blues för livets skull” sjunger och predikar församlingens kyrkoherde Per Green. Även Habo Big Band under ledning av Per-Åke Wennerberg. Bl a med låtar av i år bortgångne BB King.

Olika uttryck inom kyrkomusiken har diskuterats sedan de första kyrkorna togs i bruk. Vi tycker olika helt enkelt. Det är inget egenvärde i sig att presentera ett budskap i bluesens format, men det är ett sätt av många.

Habo Big Band har tillsammans med sångaren och gitarristen Anders Fennsjö försökt fånga bluesens känsla i ett stort format. Per-Åke Wennerberg, vid pianot, har arrangerat merparten av musiken.

Vi har alla, inte bara brister, utan vi har brustit. Och vi har gått sönder. Men det är utifrån detta trasiga i vårt eget, som vi med respekt kan närma oss andra, och veta att de är likadana. Och att vi just därför behöver varandras hjälpande händer. Och veta att vi inte är ensamma, vi är burna av honom som går med oss.

Ödestugu medeltidskyrka byggdes troligen i slutet av 1200-talet. Förmodligen har det varit en träkyrka på platsen även tidigare; man har hittat en stock i taket till sakristian som är äldre än själva kyrkan. Kyrkan har under århundradena byggts till för att ha dagens 150 sittplatser. I järndörren på kyrkans östra del ses kulhålen från stridigheter med danskarna år 1611, då byborna sökte skydd i kyrkan.

Byn Ödestugu ligger ca 2,5 mil söder om Jönköping och det bor knappt 500 personer i Ödestugu socken. De beskriver sig själva som en levande landsbygd med lanthandel, sockenhus, kyrka, hyreshus, förskola, skola, bibliotek och sporthall.

Texter

Matt 28:16-20

Medverkande

Kyrkoherde Per Green, predikan, liturg, sång, gitarr
Delar av Habo Big Band under ledning av Per-Åke Wennerberg, piano
Anders Fennsjö sång, gitarr, banjo                                                         
Från ensemblen Barnarps Blues&Blandat: Therese Rossel, Malin Folkesson, Linda Hellberg; sång                                  
Barnarps kyrkokör under ledning av kantor Jan Andersson      
Kyrkvärd Birgitta Nilsson, textläsning      

Musik

För livets skull, psalm 788 (Per Harling)    
I Woke up This Morning (B B King)
Du har aldrig begärt av mig, psalm 954 (Tomas Boström)
The Gospel Train (trad)
Who´s Been Talking (Robert Cray)
Blues Before Sunrise (BB King)
When It All Comes Down (Will Jennings/ Joe Sample)
Still Got The Blues (Gary Moore)
Saratoga Swing (Duke Ellington)
I´ll Do The Last Singing In This Land/När jag en sista gång sjunger på vår jord (Reverend Gary Davies, Sv övers Anders Fennsjö)
Sing Good News (Rory Block)
Blues For Joy (Per-Åke Wennerberg)                         

Musik som spelats i avsnittet

  • 11.55
    Habo Big Band, Per-Åke Wennerberg Ledare, Anders Fennsjö Gitarr - Blues For Joy
    Kompositör: Per-Åke Wennerberg
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista