Musik av Alberto Ginastera och Antonín Dvořák

Här finns inget ljud

Hör Alberto Ginasteras mest kända verk, baletten Estancia. Sedan ett av Dvoraks mest älskade verk efter USA-flytten.

Alberto Ginasteras förmodligen mest kända verk är latinamerikanska baletten Estancia. Sviten skapade Ginastera med hjälp av den musik han räddat när danskompaniet som just skulle dansa premiären gick i konkurs. Här varvas innerlig criollomusik med intensiva latinamerikanska folkdanser som malambo.

Brasilianska dirigenten José Maria Florêncios karriär började i Sydamerika och tog honom via USA till Europa. Ända sedan han bosatte sig i Polen 1985 har han varit en drivande kraft i att introducera den europeiska publiken till latinamerikansk klassisk musik.

I juni 1891 blev Antonín Dvorák erbjuden 25 gånger sin dåvarande lön för att åka över till USA och skapa en amerikansk form av klassisk musik. Jeanette Thurber, presidenten för National Conservatory of Music of America, hade fascinerats av hans sätt att väva in den tjeckiska folkmusiktraditionen i sina kompositioner. Ett av de verken som han skrev i USA var stråkkvintett i Ess-dur.

Raphael-ensemblen består av sex stråkmusiker och har specialiserat sig på de ovanliga styckena som skrivits för stråksextetter eller -kvintetter.

1. Alberto Ginastera: Estancia.
Polska radions symfoniorkester.
Dirigent: José Maria Florêncio.
Från polska radion.

2. Antonín Dvořák: Stråkkvintett Ess-dur.
Raphael-ensemblen.
Konsert 1992, Bath.

Programledare: Sofie Almroth

Musik som spelats i avsnittet

  • 18.04
    Polska Radions Symfoniorkester. Dirigent: José Maria Florêncio. - Estancia.
    Kompositör: Alberto Ginastera.
  • 18.26
    Raphael-Ensemblen. - StråKkvintett Ess-Dur.
    Kompositör: Antonín Dvoøák.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista