"Spader dam” av Peter Tjajkovskij

Här finns inget ljud

Hör Tjajkovskijs opera om smärtsam kärlek och ett obevekligt, spöklikt spelberoende, under ledning av Mariss Jansons.

Librettot till Pjotr Tjajkovskijs opera Spader Dam är skrivet av hans bror Modest Tjajkovskij och är baserat på Alexandr Pusjkins novell.

Huvudrollen Hermann framstår i novellen som en kall enstöring som visserligen har vänner men som betraktar dem på avstånd. När så en kvinna kommer in i hans liv och erbjuder honom värme och kärlek så använder han henne helt kallt för sin egen vinnings skull.

I bröderna Tjajkovskijs version av historien är Hermanns liv och öde mer gastkramande. Här är han inte Pusjkins kyliga psykopat utan faller verkligen för Lisa och Tjaikovskij ger verkligen Hermann en rejäl chans till ett lyckligt liv.

Spader Dam är en historia om smärtsam kärlek och ett obevekligt, spöklikt spelberoende. Hermann får höra legenden om att en gammal Grevinna vet om en kombination av tre kort som ger vinst varje gång.

Han bestämmer sig för att vinna både sin älskade Lisa och rikedom genom att ta reda på kombinationen, men legenden säger också att Grevinnan kommer att dö när hon avslöjar korten. Hermanns besatthet i kortspelet gör att han slutligen förlorar både Lisa och sitt eget liv.

Spader Dam blev klar på bara 44 dagar och skulle bli Tjajkovskijs näst sista. Samtida kritiker ansåg att det borde vara en omöjlighet att dessutom skapa ett verk med så jämn och hög kvalitet, som trollband publiken så mycket att det genast sågs som ett mästerverk.

Här leder Bayerska Radions Orkesters chefdirigent Mariss Jansons en framstående rysk solistensemble i Tjajkovskijs älskade opera.

Opera i tre akter.
I rollerna:
Herman - Misha Didyk
Grevinnan - Larissa Diadkova
Lisa - Tatiaja Serjan
Tomskij och Pluto - Alexey Shishlayev
Jeletskij - Alexej Markov
Bayerska radions kör.
Bayerska statsoperans barnkör.
Bayerska radions symfoniorkester.
Dirigent: Mariss Jansons.
Konsertant framförande 11/10 2014, Filharmonin, München.
Från bayerska radion.

Programledare: Sofie Almroth

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista