När regnskogens folk bryter isoleringen

19 min

I Amazonas regnskog lever tusentals människor helt isolerade från omvärlden. Men allt oftare de senaste åren har de här grupperna tagit kontakt med omvärlden och problem uppstår – för båda sidor.

Det är som en saga, som man inte vågar tro på. Men när nu allt fler bilder av hög kvalitet sprids över världen av isolerade folk som lever i djungeln, blir det som en chock, säger Roxana Arauco, föreståndare för en forskningsstation i Amazonas i Peru.

Bilderna hon syftar på är tagna av turister och lokalbefolkning. Under torrperioden när vattenståndet sjunker och stränder bildas längs floden kan man där stöta på grupper av människor som lever isolerade. De är nakna förutom att männen har ett litet snöre runt midjan som de klämmer fast snoppen under, så att den inte ska hänga och dingla.

Bara i Peru beräknas ett dussintal grupper finnas om sammanlagt 8000 personer som lever helt isolerade från omvärlden.

Exakt hur många de är eller var de är vet vi inte, säger Lucio Menkori Sapapoari, parkväktare i Manus nationalpark. När han och hans kollegor patrullerar i djungeln händer det att de stöter på spår efter djungelfolken.

Djupare kunskaper om deras språk, vilka dr är, eller varför de inte vill ha kontakt saknas ofta. Det som händer nu är att illegal guldutvinning, skogsbruk, kokainodlingar och oljeprospektering ökat konkurrensen om de sista otillgängliga skogsområdena.

Det är troligtvis förklaringen till de allt tätare kontakterna med omvärlden, något som skrämmer exempelvis Juan Kapeshi Carrión, ledare för bosättningen Maizal i Manus nationalpark.

Ökad kontakt innebär stora risker för båda sidor. De fritt levande djungelfolken saknar immunitet mot en rad vanliga sjukdomar. En vanlig förkylning kan döda. För omvärlden kan missförstånd leda till väpnad konflikt. I maj 2015 dödades en 20-årig man efter att ha genomborrats av en pil. Myndigheternas råd är att undvika kontakt.

I programmet medverkar Juan Kapeshi Carrión, president för bosättningen Maizal i Manus nationalpark, Roxana P Arauco, föreståndare för forskningsstationen Cocha Cashu och Lucio Menkori Sapapoari, parkväktare i Manus nationalpark.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista