Vad hotar svenska räkan?

20 min

I dagens Vetandets värld ska vi försöka ta reda på hur framtiden egentligen ter sig för den svenska västkusträkan. Kan vi med gott samvete kan äta svenskfångad räka framöver?

Nordhavsräkan, eller västkusträkan som den också kallas här i Sverige, har på senare år fått både rött ljus av Världsnaturfonden och alldeles nyligen blivit rödlistad av Artdatabanken. För omkring tio år sedan började räkorna minska kraftigt i antal, men på senare år har räkorna blivit allt fler igen.

Så frågan är då vad det är som hotar räkan idag? Är det överfiske eller naturliga förändringar i vattnet? Eller finns det så gott om räka att det inte är någon fara?

I programmet medverkar Inger Näslund, expert på havs- och fiskefrågor vid Världsnaturfonden, Bengt Kåmark/Havs- och vattenmyndigheten, Mats Ulmestrand, forskare Havsfiskelaboratoriet och representant vid internationella havsforskningsrådet ICES, Matz Berggren, forskare i marinbiologi vid Lovéncentret Kristineberg (Göteborgs universitet) och sitter med i Artdatabankens expertgrupp samt Charles Olsson, räkfiskare Grebbestad.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista