Porträtt av filmfotografen Rune Ericson 1924-2015

44 min

Filmfotografen Rune Ericson gick bort tidigare i år efter ett långt liv i den svenska filmens tjänst. Känd både för sin uppfinningsrikedom och bildkänsla.

Filmfotografen Rune Ericson har en lång meritlista. Han har både samarbetat med Mai Zetterling i hennes kanske mest uppmärksammade filmer som Nattlek, Flickorna och Amorosa och med Astrid Lindgren när flera av hennes böcker blivit film. Från Bröderna Lejonhjärta 1977 till Ronja Rövardotter och Rasmus på luffen. I 62 svenska filmer TV-serier är det Rune Ericson som stått bakom kameran och han har definitivt en plats i den svenska filmhistorien.

Tidigare i år gick han bort 90 år gammal och nu uppmärksammar vi denne legendariske filmfotograf med ett program av Lennart Wretlind från 1998 med rubriken ”Att fånga blicken och känslan – filmfotografen Rune Ericson berättar”. Ett program som kanske särskilt handlar om det mycket speciella samarbetet han hade med regissören Mai Zetterling. Och med en ny introduktion av Kinos programledare Roger Wilson.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".