Medborgare - Aleksandar Hemon, israeliska tallar och Puerto Rico

42 min

Marie Lundström har träffat Aleksandar Hemon i hans gamla hemstad Sarajevo. 1992 befann sig Hemon som turist i USA när kriget i Jugoslavien bröt ut och hans hemstad Sarajevo belägrades. Han blev kvar som flykting i Chicago, jobbade som städare och parkeringsvakt och började skriva berättelser på engelska. Om den israeliska besattheten av träd, men ur palestinskt perspektiv, handlar konstnären Dor Guez utställning "The Nations Groves", som visas på konstmuseet i Tel Aviv just nu. Kosmos Mårten Arndtzén träffade Dor Guez i Tel Aviv. Kosmo har också varit i Puerto Rico, ett land men inte en nation. Puerto Ricos invånare är amerikanska medborgare men har inte rösträtt i USA:s presidentval. Viktor Hariz rapporterar om landets statusfråga som ständigt väcker frågor om identitet, kultur och nationalitet. Kosmos Anneli Dufva befinner sig på Teaterbiennalen i Gävle och funderar på begreppet medborgare utifrån America Vera-Zavalas pjäs ”Jävla finnar”. Porgramledare: Cecilia Blomberg

Kosmos Marie Lundström har träffat Aleksandar Hemon i hans gamla hemstad Sarajevo. 1992 befann sig Hemon som turist i USA när kriget i Jugoslavien bröt ut och hans hemstad Sarajevo belägrades. Han blev kvar som flykting i Chicago, jobbade som städare och parkeringsvakt och började skriva berättelser på engelska. Aleksandar Hemon är hyllad för sina skildringar av dubbla medborgarskap, det vardagliga flyktingslitet, invandrarens existens mellan olika kulturer. Med ordinär skolengelska i bagaget skriver han böcker som får kritikerna att förutse hans nobelpris och utnämna honom till den nye Nabokov. På svenska finns böckerna Frågan om Bruno (översättning Kerstin Gustafsson), Nowhere man (översättning Hans-Jacob Nilsson) och Lazarusprojketet (översättning Kerstin Gustafsson).


Enligt urgammal judisk sed planteras ett träd för varje nyfött barn: ett cederträd för en pojke, en cypress för en flicka. Seden återupplivades av sionisterna på 1800-talet, och är i bruk i dagens Israel - där det finns en särskild organisation som ansvarar för trädplanteringen i landet. Totalt har närmare en kvarts miljard träd planterats i Israel, många av dem kort efter statens uppkomst 1948. Om den israeliska besattheten av träd, men ur palestinskt perspektiv, handlar konstnären Dor Guez utställning The Nations Groves, som visas på konstmuseet i Tel Aviv just nu. Kosmos Mårten Arndtzén träffade Dor Guez i Tel Aviv.

Kosmo har också varit i Puerto Rico - ett land men inte en nation. Puerto Ricos invånare är amerikanska medborgare men har inte rösträtt i USA:s presidentval. USA ansvarar för utrikespolitik, försvar, post och tull, men landet har sin egen guvernör och får bestämma över interna angelägenheter. Viktor Hariz rapporterar om landets statusfråga som ständigt väcker frågor om identitet, kultur och nationalitet.

Kosmos Anneli Dufva befinner sig på Teaterbiennalen i Gävle och funderar på begreppet medborgare utifrån America Vera-Zavalas pjäs Jävla finnar.

Programledare: Cecilia Blomberg
Producent: Marie Liljedahl

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".