Vilda upptäcktsresor - Radiosymfonikernas historia del 3

58 min

”Om man håller på med liveframträdanden måste man kunna ta risker, fatta djärva beslut, och då måste man också ha en orädd orkester” sa Esa-Pekka Salonen i SvD 1995.

"Orkestern har följt mig på ganska vilda upptäcktsresor. Det är jag evigt tacksam för. Ibland visste jag inte riktigt var stigen låg men att spela med säkra kort är ointressant"

Den unge Esa-Pekka Salonen övertygade hela musikvärlden med sin musikalitet och energi, men det var Sveriges Radios Symfoniorkester som lyckades knyta honom till sig som chefdirigent, och han är fortfarande en viktig kraft i Berwaldhallen som konstnärlig ledare för den framgångsrika Östersjöfestivalen.

Sven Åke Landström berättar om svårigheterna att fylla tomrummet efter Salonen och hur 100-mannaorkestern blir en orkester med nästan lika många kvinnliga musiker som manliga. En av dem är Malin Broman, förste konsertmästare sedan 2008, som med sitt bländande musicerande och sin generositet skapar ett livfullt samarbete på podiet. En värdig efterträdare till Bernt Lysell som under flera decennier berikat orkestern med sitt glänsande spel och sin intagande personlighet.

Det tredje och sista programmet om Sveriges Radios Symfoniorkester slutar med ytterligare ett chefdirigentskap, den unge brittiske dirigenten Daniel Harding som nu är på god väg att lyfta orkestern till nya konstnärliga höjder.

Drömmen om 100-mannaorkestern del 3
- En P2 Dokumentärserie av Boel Adler (omgjord repris från 2011)

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.04
  Eva Dahlgren, Anders Hillborg, Kungl Filharmoniska Orkestern (Stockholm), Sveriges Radios Symfoniorkester (Stockholm), Stockholms Kammarbrass, Stockholms Nya Kammarorkester, André Ferrari, Margareta F - Stenmannen
  Album: Jag Vill Se Min Älskade Komma Från Det Vilda
  Kompositör: Eva Dahlgren, Anders Hillborg
  Bolag: RECORD STATION
 • 14.21
  Sveriges Radios Symfoniorkester/Harding, Daniel - Excelsior (Op 13)
  Album: P2 Live Klassiskt
  Kompositör: Stenhammar, Wilhelm
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".