Stina och Nina om självmord

89 min

”När dödsbudet kom väntade jag middagsgäster. Allt stannade upp. Jag föll. Jag skrek min väns namn. Det ringde på dörren. Gästerna kom in. Jag kastade mig i deras famn. ”Men Stina, vi har ju bara varit i Afrika!” sa dom förvånade. Jag berättade om min väns självmord och maten blev bränd. Hon var borta. Vi skulle inte ses nästa vecka som vi bestämt. Vi skulle aldrig ses mer. Maten smakade salt som av brända tårar.” Stina Wollter

År 2010 kom den dagen som Nina Höglund hade väntat på och fruktat i nästan hela sitt liv. Dagen då hennes mamma begick självmord. 

Sedan dess har hon själv blivit mamma och Nina har bestämt sig – hon ska aldrig mörka hur hennes mamma dog.
För hon tror att om vi pratade mer öppet om hur det egentligen är med oss, om hur dåligt vi ibland kan må och om psykisk ohälsa, skulle många må bättre för vi skulle förstå att vi inte är ensamma.

- Jag kände en samhörighet med mamma som jag inte känt med någon annan någonsin.

Det berättar Nina som kan se ett slags förtroende i faktumet att mamman visste att det var Nina som skulle hitta henne död den där novemberdagen.

Inför Internationella Suicidpreventionsdagen, hör du på söndag Stinas möte med Nina i Göteborg efter kl 22.

Nina berättar om tiden före och efter, om förträngningar och närvaro, om gränslös kärlek och maktlöshet, om att vara nära nära men ändå långt bort. Om att inte kunna slänga saker och vikten av att bli lyssnad på.

Och om att inte riktigt veta vem man är när något som tillvaron kretsat kring, plötsligt är borta.

Just denna söndag kan du inte ringa till vår vanliga telefonsluss, men självklart maila på sondagsstina@sverigesradio.se eller skriva en kommentar här på hemsidan eller via sociala medier (#p4stina på twitter och instagram).

Om du har självmordstankar, känner oro kring det som lyfts i programmet eller är anhörig till någon som har tagit sitt liv, kan du kontakta SPES, Riksförbundet för SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd.
Deras telefonjour på nr 08-34 58 73 har öppet varje kväll kl 19-22 och just denna söndag har jouren extraöppet med anledning av det här programmet. Du kan ringa dit fram till midnatt.

Du kan också söka upp Självmordsupplysningen på nätet, som också kan nås via mind.se

Det går också bra att kl 13-22 varje dag fråga efter Nationella Hjälplinjen via Vårdguiden på telefonnummer 1177. Hjälplinjens telefonjour erbjuder psykologisk hjälp till människor i kris. Du kan ringa både för din egen del eller om du är orolig för någon i din närhet.

Jourhavande medmänniska - en röst i natten, finns också. Den har öppet nu, varje kväll året runt kl 21-06. Telefonnummer 08-702 16 80.

Om du har akuta självmordstankar kan du också söka upp Psykiatriska akutmottagningen på närmaste sjukhuset.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista