I väntan på ett nytt liv

29 min

Mikaela Persson behöver en ny njure. Väntan känns evig. Kommer den nya utredningen av organdonation som snart presenteras påverka hennes chanser till ett nytt liv? Nu har Mikaela väntat i nio år.

Tre gånger i veckan är Mikaela Persson på sjukhuset för att rena sitt blod. Där genomgår hon en fyra timmar lång dialys. Det är tredje gången Mikaela väntar på en ny njure. Den första fick hon när hon var 12 år men den fungerade bara i tre månader. Sedan gick hon i dialys i ett år innan hon fick en ny njure för andra gången. Den njuren höll i sju år. Nu har hon väntat på en ny njure i nio år och under hela den tiden har hon gått i dialys.

- Man är mycket piggare med njure, man är mer frisk. Inom citationstecken då. I och med alla mediciner man måste ta. Så mår man mycket bättre. Jag känner ju att en njure vore perfekt att få, att bli piggare och orka mer. Orka jobba. Orka leva.

Omkring 750 personer i Sverige står i kö och väntar varje dag på att få ett samtal om att de ska få ett nytt livsviktigt organ. Den största delen av dem väntar, precis som Mikaela, på en ny njure.

Sverige ligger högst i Europa när det gäller befolkningens vilja att donera organ. Enligt en opinionsundersökning från EU år 2009 är omkring 85 procent av den svenska befolkningen positivt inställda till att donera sina organ efter sin död. Men trots den höga donationsviljan har Sverige inga höga siffror när det gäller antalet genomförda organdonationer. Många står på väntelista och varje år dör mellan 35 och 40 av dem för att de inte får ett nytt organ i tid.

I oktober presenteras en utredning om donation och transplantationsfrågor. Utredningen ska bland annat se över lagstiftningen.

Peter Carstedt som själv är njurtransplanterad och är en av grundarna till organisationen MOD - Mer organdonation, har stora förväntningar på utredningen.

- Det finns så otroligt många delar av den här utredningen som vi ser fram emot med förhoppning för systemet fungerar inte idag.

Ett program av Emil Östlund

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".