Lilla Kevins hjärta tickar i en annans kropp

29 min

När Kevin Redvik bara var ett halvår gammal dog han i plötslig spädbarnsdöd. Hans föräldrar tog beslutet att donera flera av hans organ. Men hjärtat? Är det ett organ som alla andra?

I Sverige finns ett skriande behov av organ. Omkring 750 personer väntar i detta nu på ett organ. Det kan tyckas självklart att man ska donera om man har möjlighet eftersom organen annars inte kommer till nytta. Men i organen har vi också lagt värden som ställer sig i vägen för det självklara i att ge.

Tanken på att själen bor i hjärtat gjorde det svårt för Johanna och hennes familj att donera hennes pappas organ när han gick bort plötsligt i en hjärnblödning.

Anna Redvik som förlorade sin son Kevin när han bara var sex månader ställdes i en akut situation inför frågan om hon ville donera Kevins organ när hans hjärta fortfarande tickade. 

Sjukhusprästen Daniel Brattgård som mött anhöriga vid akuta dödsfall i 40 års tid har stött på många av de dilemman som uppstår när man plötsligt ska ge bort delar av den man älskat mest. Han sitter med i expertgruppen för den statliga utredning som ska förenkla regelverket för organdonation och som ska presenteras för regeringen den 1 oktober. 

Programmet är gjort av Åsa Karlsson,  asamariakarlsson@hotmail.com

 

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".