"Boxningen blev räddningen"

20 min

Det finns brister i forskningen kring effekterna av läkemedel mot adhd, men kunskapen kring behandlingar utan läkemedel är ännu sämre. En metod som det börjat forskas kring är fysisk träning. I det tredje programmet i vår granskning "Adhd och pillerboomen" hör vi bland annat 24-åriga Boy Martin som har hanterat sin impulsivitet och aggressivitet med hjälp av fysiskt aktivitet. Vi hör också om kommande studier som undersöker hur föräldrar kan lära sig att lyssna för att undvika konflikter och om metoder för att träna arbetsminnet.

Det finns en uppsjö av olika metoder för behandling av adhd utan läkemedel, men alla saknar tillräckligt med forskning. En metod som ännu inte undersökts ordentligt är fysisk träning.

Men för 24-åriga Boy Martin har det varit räddningen:

– Boxningsträningen gör att jag klarar av att hantera min impulsivitet och aggressivitet. Boxningen blev min räddning, säger Boy Martin när hon tränar i Dalen i Enskede.

I Göteborg drar också en stor studie igång med över hundra familjer där alla ska försöka lära sig att lyssna på barnen med adhd-diagnos för att på så vis undvika onödiga konflikter.

Hur ändrad kost kan påverka personer med adhd har inte heller utretts. Och för att ta reda på om träning av arbetsminnet för att öka koncentrationen är effektivt mot adhd krävs också fler och större studier för att kunna dra tydliga slutsatser.

I programmet medverkar Boy Martin, amatörboxare med diagnosen adhd, Anders Hansen, överläkare i psykiatri vid Sophiahemmet i Stockholm med inriktning på fysisk träning, Mats Johnson, överläkare på barnneuropsykiatrienheten i Göteborg och forskare på Gillbergcentrum, Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska institutet i Solna.

Därför gör vi granskningen av adhd-läkemedel

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".