Från Alaska till Arbetsförmedlingen

16 min

Arbetslösa Hilda från Skövde valde vildmarken i Alaska istället för samhället. Där hittade hon sina likar och känner sig friare än någonsin. Varför står hon då på flygplatsen på väg hem?

I Verkligheten har du följt arbetslösa Hilda Carlsson från Skövde som istället för att gå till arbetsförmedlingen drog till vildmarken i Alaska, som en upp och nervänd överlevnadsexpedition. Inte för att se om hon kunde klara det, Utan för att hon såg det som sin chans att överhuvudtaget överleva. Förra gången hon inte lyssnade på sig själv hamnade hon på psyket. 

I packningen hade hon boken Into The Wild, om amerikanen Chris McCandless som gjorde detsamma. Det slutade med att han dog, mitt ute i ingenstans.

Lyssna på första avsnittet: Hilda ska Into The Wild

Hilda vill bort från det gängse samhället. Men inte människor. Det handlar snarare om att försöka hitta sina likar. På nätet får hon kontakt med den så kallade off grid-rörelsen, personer som ställt sig utanför samhället och är självförsörjande. 

Första stoppet är en gård i British Columbia, Kanada. Där ska hon bo i en husvagn och odla grönsaker. Men det blir inte alls som hon tänkt sig.

Lyssna på andra avsnittet: Rapport från Lost Forest

Istället möter hon upp Scott i Alaska. Här hittar hon friheten hon söker. Och så beger hon sig ut på den långa pilgrimsvandringen i vildmarken mot buss 142 där Chris McCandless till slut dog. 

Lyssna på tredje avsnittet: Framme vid buss 142

Nu är det dags för fjärde och sista avsnittet. För nu måste Hilda hem. Tillbaka till Sverige, tillbaka till det samhälle som hon ville lämna. Hon har precis passerat säkerhetskontrollen på flygplatsen. Vad går igenom hennes huvud nu?

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.03
  Ibeyi - Exhibit Diaz
  Album: Exhibit Diaz
  Kompositör: Lisa-Kaindé Diaz, Sakamoto, Thedford
  Bolag: XL-RECORDINGS
 • 18.14
  Alessia Cara - Here
  Album: Here
  Kompositör: Alessia Cara
  Bolag: DEF JAM
 • 18.25
  Dr Dre, Kendrick Lamar, Marsha Ambrosius, Candice Pillay - Genocide
  Album: Genocide
  Kompositör: Okänd
  Bolag: AFTERMATH
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".