Hunden i människans tjänst del 1 - Vårdhunden inom hjärnskaderehab

68 min

Programledarna Maria Hedqvist och Gurgin och poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt möter hundarna och människorna bakom vårdhundsverksamheterna i Sverige i en rad kommande avsnitt!

Mia Boivie, utvecklingsledare inom vårdhundsverksamheten i Uppsala vård och omsorg, berättar om hur hon tillsammans med kollegor la grundstenen vårdhundsverksamheten. Vårdshundsföraren Mia Boivie arbetar idag med rehabilitering för vuxna med förvärvad hjärnskada med hjälp av hunden.

- Vårdhundarna tar vid där vi kommer till korta. Berättar man sina bekymmer för en hund så lyssnar de färdigt och avbryter en inte, menar Mia Boivie.

Therese Samuelsson, arbetsterapeut på Svartbäcksgårdens hjärneskaderehab, som skriver hund på remiss säger att vårdtagare som behöver träna bland annat fysiska och psykiska funktioner gör bättre ifrån sig när de får arbeta med hund.

- Jämför man hund med vanlig sjukgymnastik eller arbetsterapi så ser man att patienterna klarar mycket mer när de har hund eftersom att de motiveras, säger Therese Samuelsson.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".