Ladies got the blues

Här finns inget ljud

Följ med på en hyllningskonsert till alla stora kvinnliga bluesmusiker genom tiderna! Därefter ett uruppförande av Mattias Risberg, gruppen Ritualia och Uppsala vokalensemble.

Först tittar vi in på jazzklubb Fasching i Stockholm den 23 maj då det var en kväll i bluesens tecken, men där vi istället för att träffa Elmore James, Robert Johnson och Eric Clapton, möter Sister Rosetta Tharpe, Memphis Minnie och Big Mama Thornton.

Ladies got the blues är nämligen en hyllningskväll till alla stora kvinnliga bluesmusiker genom tiderna. En resa från 20-talets Mississippi och in i 2000-talets Stockholm.

Husbandet i år var Ida Bang, Lisa Lystam och Vilma Flood Hases, sång, Moa Brandt och Lovisa Sjöberg Nordahl, gitarr, Elin Öberg, munspel, Tove Brandt,  bas, Maja Bringler, klaviatur och Amanda Savbrandt, trummor, plus gäster.

Därefter är det dags för ett uruppförande, "Vinden som samtal – en poetisk guide till improvisation och nu", av Mattias Risberg. En komposition för kör och kammarensemble som är ett resultat av ett nära samarbete med Uppsala vokalensemble, gruppen Ritualia och dirigenten Sofia Ågren.

Verket är genreöverskridande där fri improvisation möter traditionell notbild. Ritualia är en ensemble som leds av Mattias Risberg och den kan se lite olika ut. Just här består den av Mattias Risberg själv, piano och orgel, Fredrik Ljungkvist, sax, klarinett, Jan Levander, sax, basklarinett, flöjt, Per-Åke Holmlander, trombon, eufonium och Pär-Ola Landin bas. Uruppförandet var i Storkyrkan i Stockholm den 15 mars.

Programledare: Marie Vesterholm

Musik som spelats i avsnittet

  • 20.48
    Ida Bang, Lisa Lystam, Vilma Flood Hases - Titanic
    Kompositör: Ruthie Foster
  • 21.00
    Ritualia 5, Uppsala Vokalensemble, Sofia Ågren - Vinden Som Samtal
    Kompositör: Mattias Risberg
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista