Hör Petri sångares tävlingsbidrag

Här finns inget ljud

Hör Petri sångares program som gav dem andraplatsen i den internationella körtävlingen Grand Pris i Tours i Frankrike.

–Programmet saknar sammanhållande tema eftersom det är upplagt efter tävlingsreglerna, lite spretigt kan man tycka. Jag valde att kalla konserten Music For A While, efter ett stycke av Henry Purcell som vi framför. Musik för en liten stund, kom och lyssna. Det är lite anspråkslöst sådär.

Det säger Alexander Einarsson, dirigent och konstnärlig ledare för Petri Sångare i Malmö, som vid Grand Prix i körsång Tours i Frankrike i maj knep andraplaceringen i finalen i knivskarp konkurrens med en kör från Syracuse University i New York.

–Tävling är ju lite av en låtsasvärld, tävlingar har egentligen inte med verkligheten att göra. Men vi försöker se på det som en riktig konsert och sjunga för publiken. Det var jätteroligt att det gick så bra för oss!

–De andra körerna var mycket bra, det skilde bara 0,67 poäng mellan oss och vinnarna.

Flera fransmän ingår i programmet, det blir musik av Francis Poulenc och filmmusik av Bruno Regnier, en tonsättare som är obligatorisk att använda i tävlingen.

En avdelning viks åt tidig musik, som representeras av Schütz, Tomkins och Purcell. Dessutom ska det vara ett stycke med pianoackompanjemang, och där bjuder kören på Wilhelm Stenhammars Vårnatt tillsammans med Carl Adam Landström på piano.

Förutom andraplaceringen för kören följde ytterligare två priser med hem, Johan Magnus Sjöbergs specialskrivna stycke Night Comes fick utmärkelsen bästa uruppförande och Alexander Einarsson själv tog hem dirigentpriset till minne av Arthur Oldham.

-Tävling är inte verklighet, men det är nyttigt för en ensemble att testa sig själv mot något annat ibland, för att spetsa sin teknik och sin kompetens, säger han.

Programledare: Lotta Malmstedt
Producent: Lotta Waldenmark

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista