Död, återuppståndelse och livsglädje på The Proms

Här finns inget ljud
Igor Levit är solist i den sextiotredje konserten i årets festival tillsammans med Skotska Nationalorkestern och Peter Oundjian.

Kanske blev Mozarts tjugosjunde pianokonsert också ett av hans sista verk med riktig livsglädje i? Så verkar i varje fall Alfred Einstein ha tolkat verket när han skrev "det här är den musikaliska motsvarigheten till den bekännelse han gjorde i sitt brev om att han tyckte att livet hade tappat sin attraktionskraft".

Hör den unge tysk-ryske pianisten Igor Levits tolkning av Mozarts sista pianokonsert. Vi får också en intervju med Levit i pausen där han berättar om sin svenske pianoprofessor och hur det är att börja spela piano så tidigt att man knappt minns ett liv utan det.

Den sextiotredje konserten i årets sommarfestival The Proms innehåller också ett nytt verk för festivalen. Messiaens Hymne au Saint-Sacrement från 1947 är ett av Messiaens ovanliga utflykter i den symfoniska musiken.

Det är dessutom ett verk som återuppstod efter en säker död. Alla noter till stycket försvann nämligen när förlaget försökte skicka dem till Lyon under andra världskriget. Och Messiaen fick rekonstuera hela verket ur minnet.

Bruckners tredje symfoni blev ett av de värsta nederlagen han behövt genomlida. Publiken tömdes sakta ur salen alltmedan den motvilliga orkestern spelade vidare på verket de aldrig själva velat spela. Hur skönt måste då inte succén som Bruckner upplevde med sin sjunde symfoni ha känts? Den hör vi i programmet.

Som med många av Bruckners verk så är den här symfonin inspirerad av Wagners harmonik. Ännu mer här kanske eftersom man tror att Bruckner kände till att Wagner just då inte hade långt kvar att leva. Bruckners Symfoni nr 7 spelades första gången på The Proms 1903 och har sedan dess varit ett återkommande inslag ända fram till 2013 då Esa-Pekka Salonen dirigerade den.

Solist: Igor Levit, piano.
Skotska nationalorkestern.
Dirigent: Peter Oundjian.
a) Olivier Messiaen: Hymn (1947).
b) Wolfgang Amadeus Mozart: Pianokonsert nr 27 B-dur.
c) Anton Bruckner: Symfoni nr 7 E-dur.
Direktsändning från Royal Albert hall, London.
Från BBC.

Musik som spelats i avsnittet

 • 20.33
  Olivier Messiaen - Hymne au Saint-Sacrement
  Skotska Nationalorkestern. Dirigent: Peter Oundjian.
 • 20.54
  Wolfgang Amadeus Mozart - Pianokonsert nr 27 B-dur
  Skotska Nationalorkestern. Dirigent: Peter Oundjian. Solist: Igor Levit (Piano)
 • 21.27
  Sjostakovitj - Dockornas Dans, Vals-Scherzo ur Shostakovitjs Balletsvit för piano
  Igor Levit (Piano)
 • 21.44
  Anton Bruckner - Os justi meditabitur sapientiam
  Radiokören (Kör), Manfred Honeck (Dir)
 • 21.48
  Anton Bruckner - Locus Iste
  Radiokören (Kör), Manfred Honeck (Dir)
 • 21.56
  Anton Bruckner - Symfoni nr 7 E-dur
  Skotska Nationalorkestern. Dirigent: Peter Oundjian.
 • 22.59
  Ludwig Van Beethoven - Cellosonat nr 4 C-dur
  Chatia Buniatishvili (Piano), Truls Mörk (Cello)