MUF på manifestation: "Det är historiskt"

17 min
På flyktingmanifestationen i söndags deltog ungmoderater sida vid sida med vänsterpartister. "Det här blir ett första steg för oss – nu kommer det blå blocket”.

I söndags hölls en manifestation under parollen "Refugees Welcome". 15.000 människor samlades på Medborgarplatsen i Stockholm för att visa sitt stöd för asylrätten och ställa krav på lagliga och säkra flyktvägar till Europa. Som vanligt vid sådana manifestationer vajade röda flaggor från Ung Vänster och SSU — bredvid gröna från Gröna Ungdom.

Men i söndags skedde ett trendbrott. För första gången, bredvid allt det röda, syntes också en stor blå klick – blå flaggor och nästan hundra ungdomar i matchande regnponchos. Efter först det röda blocket, det gröna blocket med miljöpartiet och det svarta blocket med anarkister och vänsterextremister – det nya blå blocket.

Förvånade deltagare stannade upp och fotograferade. Vad gör de här? Och varför håller de upp skyltar med citat av USA:s gamla republikanska president Ronald Reagan?

– Demonstrationer är något som vänstern varit bättre på, att synas på manifestationer. Det här blir ett första steg för oss. Nu kommer ”det blå blocket”, säger Delmon Haffo - förste vice distriksordförande i MUF Stockholm.

Redan innan tillställningen kallade MUF:s Stockholmsordförande Sofia Fölster deras deltagande på manifestationen för historiskt.

– Vi i Moderata ungdomsförbundet gör sällan sådana här saker. Tyvärr finns det en hotbild mot oss från vänsterextremister, säger Sofia Fölster distriktsordförande i MUF Stockholm.

Verklighetens reporter Magnus Arvidson följde ungmoderaternas första stapplande steg som demonstranter.

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.03
  Dungen - Åkt Dit
  Album: Åkt Dit
  Kompositör: Gustav Ejstes, Mattias Glavå
  Bolag: Smalltown Supersound
 • 18.10
  Kygo, Ella Henderson - Here For You
  Album: Here For You
  Kompositör: Ella Henderson, Kygo
  Bolag: Sony
 • 18.19
  Petite Meller - Baby Love
  Album: Baby Love
  Kompositör: Petite Meller, Jocke Åhlund
  Bolag: Universal Music