Diagnoserna bakom pillerboomen

20 min

Allen Frances har själv arbetat i åratal med att förfina den psykiatriska diagnosmanualen DSM. Men nu varnar han för överdiagnosticering i spåren av att idag används manualen allt för flitigt och i samspel med läkemedelsindustrins satsningar.

I USA är det numera tillåtet att i reklam vända sig till allmänheten för att sprida information om symptom, som kan vara tecken på funktionsstörning eller psykisk sjukdom.

Särskilt tydligt är detta på adhd-området, menar Allen Frances, psykiater som tidigare varit chef för amerikanska psykiatrikerförbundets manual DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders). Han hoppade av det jobbet och var inte med vid framtagandet av den senaste, femte versionen, DSM 5.

– Läkemedelsindustrin använder DSM som hävstång för sin försäljning hävdar Allen Frances. Det leder till överdiagnosticering, och fortsätter det så här trivialiseras psykiatrins begrepp, när snart sagt var och varannan amerikan kan får en psykdiagnos någon gång under sitt liv, menar han.

Vetenskapsradions Per Gustafsson träffade Allen Frances under hans Sverigebesök i våras, och frågade om inte det han beskriver bara är en typisk amerikansk företeelse. Men svaret blev: Ni är bra på att ta över det som kommer från USA.

I programmet möter vi även en av deltagarna i det senaste DSM-arbetet, Andrew Skodol, som också hör till den växande skara psykiatriker i USA som höjer på ögonbrynen inför att så många barn får adhd-diagnosen, och psykiatriforskaren Christian Rück vid Karolinska institutet som kommenterar faran med överdiagnosticering från ett svenskt perspektiv.​

I programmet medverkar Allen Frances, professor emeritus vid Department of Psychiatry and Behavourial Science at Duke University School of Medicine, Andrew Skodol, University of Arizona och Columbia University i New York och Christian Rück som är psykiatriforskare, Karolinska institutet.