Världen är för stor och Danmark är för litet

44 min
Respekt. Det är mottot för Trampolinhuset i Köpenhamn där konstnärer, asylsökande och volontärer skapar en värdig tillvaro för människor på flykt.

-Världen är för stor, tycker den danske författaren Kaspar Colling Nielsen som skrivit dystopin ”Det danska inbördeskriget 2018-2024”. Kriget bryter ut på grund av finanskrisen. Arbetslösa och bostadslösa ger sig ut att mörda bankfolk och rika.

I verkligheten har det gått ett halvår sedan attentaten i februari Köpenhamn, mot synagogan och ett möte om yttrandefrihet och hädelse. Två människor dödades, flera skadades.

Det är i höst också tio år sedan Jyllandsposten publicerade Muhammedteckningarna.

I somras blev främlingsfientliga Dansk Folkeparti näst största parti i danska valet. Och den nya regeringen minskar på ersättningen till asylsökande.

Enligt Kaspar Colling Nielsen är dock flyktingdebatten bara en symbolfråga för politikerna, det enda sätt man har att positionera sig till höger eller vänster. Flyktingarna är inget som hotar demokratin, det hotet kommer från annat håll, från en rå kapitalism som gör att vi i väst är redo att göra avkall på både demokrati och humanism.

Det finns ett Danmark som blir alltmer främlingsfientligt, men det finns också ett annat Danmark. En motrörelse.

Helene Alm reste till Köpenhamn och besökte bland annat Trampolinhuset, ett medborgarhus som startadedes av några konstnärer och drivs av asylsökande och volontärer.

I programmet intervjuas modedesigern Dady de Maximo som överlevde folkmorden i Rwanda, Morten Goll och Tone Olaf Nielsen som startade Trampolinhuset, volontären Judit Katz, Anne Boukris som driver den judiska filmfestivalen i Köpenhamn och Kaspar Colling Nielsen, författaren till "Det danske borgerkrig 2018-2024".Musik som spelats i avsnittet

 • 14.03
  Isam B - I Danmark Er Jeg Födt
  Album: Institution
  Kompositör: Poul Schierbeck
  Bolag: Genlyd
 • 14.05
  Niels Henning Örsted Pedersen - The Bach Piece (Arr)
  Album: The Unforgettable Nhöp Trio Live
  Kompositör: Johann Sebastian Bach
  Bolag: Act Company
 • 14.08
  Gasolin' - Kvinde Min
  Album: Gas 5
  Kompositör: Kim Larsen
  Bolag: Columbia