Kino kollar på hiphopfilm, upplever mörker i svensk idyll och åker till Venedig

44 min
Kino har bjudit in hiphopforskaren Johan Söderman och filmkritikern Malin Krutmeijer för att ta reda på varför filmen "Straight Outta Compton" har lyckats så bra och vad den betyder för hiphopkulturen i stort. Regissören Beata Gårdeler har undersökt människans flockbeteende i sin andra långfilm, den prisbelönade ”Flocken”. Hon kommer till Kinostudion för att berätta om processen med filmen. Dessutom så hör vi vad som gjort störst intryck på Lisa Bergström under filmfestivalen i Venedig.


Det var länge osäkert om biografiska filmen om rapgruppen NWA skulle nå de svenska biodukarna.

På fredag är det i alla fall biopremiär för "Straight Outta Compton". Kino har bjudit in hiphopforskaren Johan Söderman och filmkritikern Malin Krutmeijer för att ta reda på varför den här filmen har lyckats så bra och vad den betyder för hiphopkulturen i stort.

 

Regissören Beata Gårdeler har undersökt människans flockbeteende i sin andra långfilm, den prisbelönade ”Flocken”.

Efter att den unga Jennifer anmält sin klasskamrat för våldtäkt blir hon och hennes familj utfrysta av det lilla samhället de lever i.

Beata Gårdeler kommer till Kinostudion för att bland annat berätta om de reaktioner hon fått efter visningarna under årets upplaga av filmfestivalen i Berlin. Där vann hon Kristallbjörnen för bästa långfilm i ungdomssektionen Generation 14plus.

 

Dessutom så möter Gunnar Bolin den österrikiska regissören Jessica Hausner som tidigare gjort filmer som ”Hotel” och ”Miraklet i Lourdes”. Nu är hon bioaktuell i Sverige med sitt senaste verk ”Amour Fou”. En film om att försöka använda sig av kärleken för att övervinna döden.

Vi får också en rapport av Sveriges Radios kulturkorrespondent Lisa Bergström  om det roligaste och viktigaste från årets filmfestival i Venedig.


Producent: Danina Mahmutović

Programledare: Saman Bakhtiari