Jussibilder: Jacob Forsell i samtal med Tom Sandberg

Här finns inget ljud
Så här kanske trots allt vår världsstjärna Jussi Björling trivdes allra bäst: sittande med sitt metspö på bryggan vid Siarösundet!

Det är bara en av alla dom bilder som fotografen Jacob Forsell samlat i sin bok "Jussi - Sången Människan Bilderna", som utkom i höstas. Jacob Forsell fungerar som bokens huvudredaktör men har haft flera duktiga medarbetare, bland dem författaren Björn Ranelid, som på sitt oefterhämliga vis skrivit en text om Jussis liv och karriär.

Jacob Forsell
är son till Jacob Forsell Sr, som i sin tur var äldste son till den legendariske operachefen och operasångaren John Forsell, som var den som lanserade Jussi och medverkade till att han blev anställd vid Stockholmsoperan 1931. John Forsell var en både auktoritär och sträng herre, som var van vid att få sin vilja fram, men när han ville få Jussi att sjunga på ett manér som avvek alltför mycket från pappa Davids skolning, sa Jussi stopp och operachefen fick helt enkelt foga sig i detta.

Jacob Forsell Jr - mannen bakom den senaste Jussiboken - har som barn vid åtskilliga tillfällen träffat Jussi, som ganska ofta hälsade på Jacobs pappa.

"Det var inget märkvärdigt med farbror Jussi", säger Jacob, som först vid vuxen ålder insåg Jussis storhet, och som idag känner sitt stora ansvar när det gäller att berätta om den för det uppväxande släktet. Och visst var Jussi unik: Han var och är tveklöst en av alla tiders mest lysande sångare, begåvad med en osannolikt vacker och problemfri tenor. Detta i kombination med att han var en sk "vanlig" människa av kött och blod, som älskade att umgås med vanligt folk, fiska , bryta arm och ta ett järn, gjorde att han blev otroligt folkkär och många av oss minns fortfarande hans årligen återkommande framträdanden på Gröna Lund i Stockholm. Att han dessutom hade en del mörka stråk i sin personlighet, som bland annat innefattade alkoholproblem, gjorde honom inte mindre populär - tvärtom!

I det första av tre Jussi-program - "Jussibilder"- samtalar Jacob Forsell med Tom Sandberg om Jussi Björling med utgångspunkt från ett antal bilder i boken.

Ett program av Tom Sandberg