Polska stråkkvintetten Vołosi och svenske violinisten Torbjörn Näsbom

Här finns inget ljud

Hör riksspelmannen Torbjörn Näsbom solo på fiol och nyckelharpa, och sedan en konsert med energiska polska ståkkvintetten Vołosi.

Halva tiden arbetar han som violinist i Norrlandsoperans symfoniorkester och den andra halvan kan ena dagen kan bestå av barockmusik på nyckelharpa tillsammans med cembalisten Andreas Edlund, för att nästa dag turnera med Ann Sofi von Otter och multimusikanter som Sebastien Dubé och Svante Henryson. Men i den här konserten står han på scenen helt solo med sin fiol och sin nyckelharpa.

Stråkkvintett är ju en ganska vanlig ensembleform i wienklassisism och romantiken men nu ska vi höra hur två fioler, en viola, en cello och en kontrabas kan låta i händerna på några spelhungriga polacker som bildar kvintetten Vołosi.

Energi, spelglädje, virtuositet. Det flyger tagel, ibland en mikrofon, och man tror nästan att de ska spela sig själva av scenen. Det är musikaliskt gränslöst och geografiskt så tar Vołosi med oss på en hisnande färd över Karpaternas bergskedja.

1. Torbjörn Näsbom, nyckelharpa och fiol.

2. Vołosi: Krzysztof Lasoń, fiol, Zbigniew Michałek, fiol, Jan Kaczmarzyk, viola, säckpipa, Stanisław Lasoń, cello och Robert Waszut, kontrabas.

Konserter UMEFOLK 20-21/2, Studion, Folkets hus, Umeå.

Programledare och producent: Kjell Oscarsson

Musik som spelats i avsnittet

  • 20.26
    Krzysztof Lasoń, Fiol, Zbigniew Michałek, Fiol, Jan Kaczmarzyk, Vla, Stanisław Lasoń, Vlc, Robert Waszut. Kb - Smutna Dolina
    Kompositör: Stanislaw Lason
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista