”Elektra” av Richard Strauss

Här finns inget ljud
Två av våra största svenska operastjärnor gästade Wiens statsopera tidigare i vår för att sjunga den galna historien om familjen som manipulerar, offrar och mördar varandra.

Världens kanske märkligaste familjedrama. Så har Sofokles berättelse om den mordiska och väldigt dysfunktionella familjen runt Elektra ofta beskrivits.

Handlingen rör sig runt Elektra, vars far offrar hennes syster och när han sen rest bort skaffar sig hennes mamma, Klytaimnestra, en älskare och de båda yxmördar Elektras far i badet när han återvänt. Elektra och hennes bror Orestes svär att de ska hämnas mordet på deras far och detta hämndbegär växer sig tillslut så starkt att Elektra helt förgås av det. Men innan dess lyckas hon och brodern mörda både deras mor och dennes älskare med samma yxa som de själva mördat fadern med. Den enda karaktären som inte drivs av mordiska begär i den här historien är kanske den tredje systern i familjen, den evigt positiva Chrysostemis som lyser som kontrast mot mörkret som förtär Elektra.

Sopranen Nina Stemme sjunger här rollen som Elektra för första gången, en roll som många sopraner inte kan eller vågar ta sig an eftersom den anses vara fruktansvärt krävande. Mindre av en nyhet var rollen som Klytemnestra för alten Anna Larsson.

I en intervju berättar Anna Larsson om sin tolkning av rollen. Hur hittar man det humana och mänskliga i en mördare? Berättigar ett mord på sitt barn mordet på sin man? Hur fåfäng kan man erkänna att man är för en regissör?

Wiens statsoperas uppsättning av Strauss Elektra fick starkt positiva reaktioner från press och publik, och i november i år har uppsättningen nypremiär.

Mer om Richard Strauss starka kvinnoroller hör du i Sveriges radios nya podd Operaguiden!

Opera i en akt (1909).
Libretto: Hugo von Hofmannsthal.
I huvudrollerna:
Elektra - Nina Stemme.
Klytaimnestra - Anna Larsson.
Chrysothemis - Ricarda Merbeth.
Orestes - Falk Struckmann.
Aigisthos - Norbert Ernst.
Wiens statsoperakör och Wiens statsoperaorkester.
Dirigent: Mikko Franck.
Föreställning 4/4, Wiens statsopera. Från österrikiska radion.

Programledare: Sofie Almroth

Musik som spelats i avsnittet

  • 18.03
    Richard Strauss - Elektra (Opera i en akt )
    Nina Stemme, Anna Larsson, Ricarda Merbeth, Falk Struckmann, Norbert Ernst, Wiens Statsoperakör, Wiens Statsoperaorkester, Mikko Franck (Dirigent)
    Textförfattare: Hugo Von Hofmannsthal