Nytt och fräscht på årets Last Night of the Proms

Här finns inget ljud

Hör ett nyskrivet, politiskt verk, en av de yngsta pianisterna någonsin på The Proms, den första kvinnliga dirigenten på Last Night och några av operavärldens superstjärnor.

Den stora avslutningen på årets festival The Proms öppnas med ett nyskrivet verk av Eleanor Alberga. "Arise, Athena!" har ett medvetet kvinnligt tema. Inspirationen hämtade hon från den grekiska gudinnan för visdom och konst, Atena.

– Om mänskligheten hade mer visdom och större konstintresse och mindre girighet för makt, så skulle vi kanske inte dras in i sådana extrema politiska situationer, säger tonsättaren.

Marin Alsop blev 2013 den första kvinnliga dirigenten någonsin att leda den prestigefyllda Last Night of The Proms. Då kommenterade hon torrt valet med att det kanske passade sig med en kvinnlig dirigent vart hundrade år. 118 år hade festivalen då pågått utan en kvinna på podiet under den stora brittiska folkfesten.

Solisterna för kvällen är inga mindre än hjältetenoren Jonas Kaufmann, den australiensiska lyriska sopranen Danielle de Niese och till sist en pianist som för ett tag sedan kunde kalla sig den yngsta pianisten på The Proms, men som redan blivit Promsveteran, 23-årige pianisten Benjamin Grosvenor.

Solister:
Benjamin Grosvenor, piano,
Danielle de Niese, sopran
Jonas Kaufmann, tenor.
BBC singers och BBC:s symfoniorkester med kör.
Dirigent: Marin Alsop.
Musik av Eleanor Alberga, Sjostakovitj, Pärt, Puccini, Gershwin, Richard Rodgers m.fl. Direktsändning från Royal Albert hall, London. Från BBC.

Programledare: Sofie Almroth

Musik som spelats i avsnittet

  • 22.03
    SRSO - Ur Teatersvit nr 2
    Kompositör: Gösta Nystroem
  • 23.48
    Elisabeth Söderström, soperan - Frumerie Fyra sånger (Lagerkvist) Elisabeth Söderström
    Album: Obs finns ej i PAMU
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista