Elon Musk – en superhjälte som vill ta oss till Mars

54 min
Den sydafrikanske entreprenören Elon Musk (1971-) är en man med resurser som satt sig i sinnet att förändra världen, till det bättre. Och han tänker förändra den med stil.

Med sin stora teknikbegåvning, sitt höga arbetstempo och sina bokstavligen gränslösa visioner har Elon Musk seglat fram som en sorts blöt dröm för de som söker en modern renässansmänniska som kan staka ut en ny, och hoppfull, väg att gå.

Med sitt företag Tesla Motors har Elon Musk lanserat den lyxiga elbilen Tesla, vars kommande ”Modell X” med måsvingedörrar ligger högt på många bilfantasters topplistor över fordon som man vill ha så mycket att det löddrar i mungiporna av begär. Han satsar stort på solenergi och har med egna pengar i botten – 100 miljoner dollar – byggt upp ett eget rymdföretag – SpaceX – med vars raketer han tänker ta människor till Mars, inom en överskådlig framtid. Ja, inte bara ta dem dit. Han vill till och med skapa bosättningar på Mars.

Det är med andra ord ingen tillfällighet att många beskriver honom som en sorts superhjälte, inte helt olik Iron Man, det vill säga serietidningskaraktären Tony Stark, som är en stenrik playboy och ett tekniskt snille som skapar högteknologisk utrustning som slår världen med häpnad.

Men hur realistiskt är det egentligen att människor ska kunna bosätta sig på Mars? I veckans program har vi pratar med rymdingenjören Sven Grahn om den saken. Vi har även träffat industridesignern Joachim Nordwall och motorjournalisten Marianne Sterner för att titta närmare på vad som händer på elbilsmarknaden just nu. Och så besöker vi entreprenörskollektivet Hus24 i Gamla Stan i Stockholm - ett hus där hungriga entreprenörer från världens alla hörn samlas i hopp om att just deras start-up ska bli nästa stora bolag.

Veckans gäst är Magnus Lindkvist, trendspanare och futurolog.