Svenska migranter riskerar utvisning

16 min
Camilla och Anders har på fem år byggt upp ett nytt liv i Australien. Här har de tänkt bo resten av sina liv. Men nu kan de tvingas lämna landet. Hur gick det till? Och vad ska de göra nu?

I Verkligheten tar vi kontakt med de nya utvandrarna, svenskarna som lämnat sitt hemland för ett nytt liv någon annanstans. Vissa av dem har aldrig tänkt komma tillbaka. 

För två år sedan fick du lära känna unga paret Camilla och Anders. Redan när de var 15 visste de att de skulle slå ner sina bopålar någon annanstans i världen. Nu hade de lyckats och bodde i Australien sedan tre år tillbaka. Här skulle de stanna för all framtid.

Lyssna på första delen: Nybyggarna i Australien

Men för några dagar sedan kom det ett mejl till Verkligheten. Någonting har gått riktigt snett:

Hej Gustav,

Du ringde mig här i Australien för nästan två år sedan och jag tänkte bara skicka en liten uppdatering om livet, som jag lovade att göra.

Sist vi pratade hade vi ju precis köpt mark och skulle börja bygga hus här i Australien, våra uppehållstillstånd var på gång, jag drev mitt företag och vi hade allt utstakat. Om vi bara hade anat vad som väntade.

Vad var det som hände, som nu gör att de kanske måste lämna Australien och söka sig någon annan stans?

Är du nästa Svensk i världen efter Camilla eller känner du nån som borde bli det? Framgångssagor eller fiaskon? Mejla till verkligheten@sverigesradio.se.

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.03
  Fka Twigs - In Time
  Album: In Time
  Kompositör: Tahliah Debrett Barnett, Joel Compass, Zolleyn
  Bolag: Beggars Banquet
 • 18.14
  Xov - Dttm (Don't Talk To Me)
  Album: Dttm (Don't Talk To Me)
  Kompositör: Damian Ardestani, Jonas Saeed
  Bolag: Sony
 • 18.25
  Julia Holter - Feel You
  Kompositör: Julia Holter
  Bolag: Domino