Johan Bergendorff: Fly eller fäkta när terrorn slår till

3:33 min
Jag åkte pendeltåget in mot stan och funderade på var jag skulle kunna ta skydd, om en av medpassagerarna plötsligt öppnar eld med en Kalashnikov som på snabbtåget från Amsterdam i fredags.

Pendeltågssätena i pistagegrön och grå plysch var innefattade i rejäla stålramar, kanske skulle det räcka att dyka ned på golvet för att vara i skydd för kulorna? Men i fredags när en fransk 28-årig bankanställd var på väg till toaletten på snabbtåget från Amsterdam mot Paris och mötte en barbröstad kille med patronbälte och en AK-47a i näven så flydde inte bankmannen utan försökte brotta ned honom istället. En annan passagerare, en amerikansk forskare lyckas under tumultet slita åt sig automatkarbinen, men den misstänkte terroristen sköt då forskaren genom lungan med en pistol.

En fransk skådespelare ombord på tåget, Jean-Hugues Anglade känd från filmer som Betty Blue och Nikita drog i nödbromsen och hävdar att en konduktör som kom spurtande i gången låste in sig i ett personalutrymme istället för att hjälpa passagerarna. Fast det tillbakavisar tågbolaget.

Under tiden ryckte tre amerikanska hjältar in. Alek Skarlatos som nyligen kommit hem från militärt uppdrag i Afghanistan skriker till sin kompis Spencer Stone som är sjukvårdare i flygvapnet, ta honom Spencer. Universitetsstudenten Anthony Sadler hjälper till, och de lyckas brotta ned mannen med AK-47an. Han drar då kniv och lyckas skära Spencer rejält innan de tre amerikanerna på europasemester slår den misstänkte terroristen medvetslös och får hjälp av en brittisk äldre affärsman och en konduktör som gått av sitt skift.

Senare har både Frankrikes president Francios Hollande och USAs Barack Obama hyllat killarna för att de lyckades avstyra vad som kunde blivit en massaker. Nu blev resultatet istället att några personer fick föras till sjukhus, med allvarliga, men inte livshotande skador.

Vad skulle jag själv gjort i samma situation, funderade jag nu ombord på pendeln. Vare sig i lumpen eller på en säkerhetskurs för korrespondenter tränade vi på att slå ned någon med automatvapen. Skulle jag duckat eller ingripit.

En gång förut har liknande tankar infunnit sig på ett tåg. Det var i december 2009 på väg hem till Sverige efter det misslyckade klimattoppmötet i Köpenhamn som Vetenskapsradion Klotet bevakat. Dansk polis hade stoppat all tågtrafik och letade efter någon, men efter lång väntan fick vi till slut gå ombord. En av medpassagerarna i vagnen hade flackande blick, svettig panna och en stor mystisk militärbag över axeln. Kanske var det honom polisen letade efter? Vad skulle vi göra? Fly till restaurangvagnen eller sitta kvar? Men inget hände som tur var.

Nästa stora klimatoppmötet ska ju hållas hållas här i Frankrikes huvudstad i december. Förhoppningarna är höga kring att det äntligen blir ett globalt avtal som kan stoppa de ökande koldioxidutsläppen innan klimatet löper amok. Juli var rekordvarm med över 40 grader flera dar i Paris. Minst 700 gamla och sjuka dog av hettan, enligt vissa uppskattningar flera tusen. Samtidigt har den asiatiska tigermyggan som sprider denguefeber och chikungunya siktats i en park i stan för andra året i rad.

IPCC WHO (rättelse 25/8-15) räknar med att 150 000 människor redan stryker med av klimatförändringar, många gånger fler än som dör i terrorattentat vars värsta effekt snarast är skräcken de sprider i samhället. Vi få hoppas att världens ledare kan hålla huvudet kallt när de ska komma överens om ett klimatavtal i vinter, och har ett längre tidsperspektiv än att vinna nästa mandatperiod.

Det här är Johan Bergendorff, global hälsokorrespondent i Paris.