Forskning i Amazonas

20 min
Två dagars resa med båt genom Amazonas krävs för att komma till forskningsstationen Cocha Cashu i Peru. Mitt i nationalparken Manú ligger en av världens mest orörda djungler. I mer än 40 år har forskare kommit hit för att söka svar på regnskogens gåtor. Trots modern teknologi gör de stora avstånden livet på stationen till en utmaning.

Det här är en av få platser som kan sägas vara orörd natur och som därför i många år använts som referens inom forskningen, säger Roxana Arauco som är station manager på forskningsstationen Cocha Cashu.

Hon har själv doktorerat med en avhandling om myror och leder idag det mödosamma arbetet med att få verksamheten på stationen att flyta på. I sitt jobb ställs Roxana inför många utmaningar: termiter som äter upp utrustning, brist på bensin till båtmotorerna eller att batterierna som fylls på av solpaneler strejkar.

Dessutom har en av kockarna blivit biten av en skorpion och över radio rapporteras att isolerade indianfolk kan vara på väg mot stationen. Forskarkollegan Patricia Alvarez Loyaza är expert på hur man sätter upp kamerafällor för att fånga skygga djur på bild. Artrikedomen här är förstås enastående. I Manús nationalpark finns fler fågelarter än i hela Europa.

Flera tunga namn inom biologin har också börjat sin forskning just här vid Cocha Cashu. Men enligt Patricia Alvarez Loyaza så är det hårda tider för fältarbetande biologer. Trots mängder av obesvarade frågor om skogen och ekosystemet där så blir det allt tuffare att finansiera verksamheten.