När tålamodet prövas

54 min

I bilkön, när barnen bråkar eller när partnern vägrar diska direkt efter middagen. Det kryllar av situationer när tålamodet prövas. Men hur mycket tålamod ska vi egentligen ha med omgivning?

Charlotta är ensamstående mamma till tre barn, varav ett har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, hon vet hur det är när tålamodet prövas. Efter långa konflikter händer det att hon säger saker som hon sen ångrar. 

Tålamod beskrivs som en dygd inom flera religioner, den tålmodige kan utså stress och press utan att rubbas och låter aldrig humöret ta över. Men att vara väldigt tålmodig kan också vara en strategi som låter den konflikträdda slippa undan konfrontation. Programmet är ett telefonväkteri och lyssnarna kan ringa till det direktsända programmet för att berätta om sina erfarenheter av hur det känns när tålamodet brister, telefonnummer: 08 215 216. Gäster i studion är psykologen Anna Bennich Karlstedt och Åsa Nilsonne, psykiater och författare.

Vi berättar också om ett av psykologins mest berömda experiment, då barns tålamod testades med marshmallows. De barn som avstod från godiset lyckades bättre senare i livet, men på senare år har slutsatserna som drogs ifrågasatts. 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista