Ljustrollaren Lene Hau kan få Nobelpris

20 min
Hon har blivit känd för att lyckas bromsa ljuset till cykelfart, och så småningom stoppa det helt. Fysikprofessorn Lene Vestergaard Hau ingår nu i förhandspekulationerna för årets Nobelpris i fysik.

Om några veckor presenteras årets naturvetenskapliga Nobelpristagare. Inför det presenterar Vetenskapsradion pristippad forskning i några program.

Idag möter vi en sedan länge diskuterad kandidat till fysikpriset: Lene Vestergaard Hau, fysikprofessor vid Harvard-universitetet.

Hon blev först känd när hon bromsade ljuset till cykelfart. När vi träffade henne 2010 berättade hon om hur hon också lyckats stoppa det helt, lagra det - och skicka iväg den från en annan plats.Vi får höra hur ett atommoln, kylt till nära den absoluta nollpunkten, kan fås att bromsa en ljuspuls och till och med stoppa den helt.

Informationen omskapas till vad Lene Hau liknar vid ett hologram, som sedan kan fås att ge ifrån sig samma information – samma ljuspuls – lite senare.

Det här är forskning där den klassiska fysiken inte räcker till. Här tillämpas kvantmekanik, den nya fysik som växte fram under 1900-talet.

I programmet medverkar Lene Vestergaard Hau, professor i fysik vid Harvard och Anton Zeilinger, professor kvantinformation och kvantoptik vid Wiens universitet.