Alice i underlandet

9:36 min
Det är 150 år sedan Lewis Carrolls Alice i underlandet gavs ut. En klassiker som förundrar barn, vuxna, filosofer, psykologer, språkforskare än idag och som rent av sätter skräck i sina läsare.

- Jag vet vissa som blivit så rädda för boken att de eldat upp den i kakelugnen! Säger barnboksförfattaren och Lewis Carroll-entusiasten Christina Björk.

Och visst kan det verka skrämmande att trilla ner genom ett kaninhål och sen möta en bebis som förvandlas till en gris, en drottning som hotar hugga huvudet av alla och en katt som försvinner i luften hela tiden.

Men huvudpersonen Alice är aldrig särskilt rädd. Hon konverserar så gott hon kan med Underlandets invånare och har nästan alltid svar på tal. På ett ställe i boken träffar Alice en sömnig kolmask som röker vattenpipa och med släpig röst frågar: ”Vem är du?”

Och det undrar reporter Laura Wihlborg också. Vem är Alice och hur kan hon vara så självklar och modig? Bara följa efter den pratande kaninen ner i hålet utan tvekan? Tillsammans med Christina Björk försöker hon hitta svar. Christina Björk har nämligen skrivit en bok om verklighetens Alice, överklassflickan Alice Liddell från Oxford som Lewis Carroll baserade sin hjältinna på.