Egor Babaev tänkte slänga forskningsartikeln i papperskorgen

9:38 min
Egor Babaev forskar om supraledare, material som leder ström helt utan motstånd. Men när han som ung forskare beskrev en dittills okänd typ av supraledare, fick han rejält mothugg.

Då var han nära att slänga forskningen i papperskorgen – nu har den prisbelönats.

Det var efter ett besök i Sverige som student som ryske Egor Babaev blev sugen på att bo och bedriva forskning här. Han tog sin doktorsexamen vid Uppsala Universitet.

– Där fick jag som ung forskare stor frihet att bedriva mitt arbete som jag ville. Den möjligheten hade jag nog inte fått i Ryssland på samma sätt, där är det mer hierarkiskt, konstaterar han.

Nu arbetar Egor Babaev på Tekniska Högskolan i Stockholm. Tidigare i år fick han Göran Gustafsson-priset, som ges till särskilt lovande yngre forskare. Prisjuryn lyfter fram att Egor Babaev beslrivit en tredje typ av supraledare: utöver de som kallas typ 1 och typ 2, med olika magnetiska egenskaper, har han kommit fram till att det också finns vad som nu kallas typ 1,5. Men den idén tog det tid att få andra forskare att tro på.Den stora utmaningen för supraledarforskare är att hitta material som leder ström utan motstånd inte bara vid mycket låga temperaturer utan också vid rumstemperatur.

-- Det kommer att lyckas till slut, tror Egor Babaev.