Idrotten spelar roll i integrationen

87 min

Kvällens program handlar om hur idrotten kan påverka integrationen. Hur ser det ut i ditt lag, din klubb, din sport; har ni bjudit in nysvenskar, asylsökande eller ensamkommande flyktingbarn? I Karlavagnen tisdag är du välkommen att prata med Christian Olsson i Göteborg. Ring 099-110 90 i kväll eller mejla karlavagnen@sverigesradio.se! Du kan också kommentera här på hemsidan eller på vår Facebooksida.

Idrottsrörelsen erbjuder en fantastisk arena för integration. Det får man klart för sig när man för fingret lite snabbt över Sveriges karta. I småländska Alstermo hjälpte fotbollsklubben asylsökande in i laget som sedan bestod till hälften av flyktingar. I jämtland finns Ragunda Basket som engagerade ensamkommande  flyktingbarn till klubben i ett lyckosamt samarbete. Idrott har ett universellt språk och det räcker för att kunna spela basket tillsammans säger de som jobbat med det här. Och i Blekinge finns en idrottskonsulent med inriktning på integration, något som de är ensamma om i Sverige. 

Idrotten har i alla tider varit en möjlighet för att uppmuntra till ett aktivt liv, lära känna andra människor, fostra och skapa förutsättningar för nya utmaningar. Och idrotten är inkluderande, det är ju ingen som funderar på vad anfallaren har för religiös eller etniskt bakgrund, det spelar liksom ingen roll.

Tommy Boustedt, generalsekretarera för Svenska Ishockeyförbundet säger att de definitivt inte är bäst i klassen när det det gäller att integrera nysvenskar men att de har flera spännande projekt på gång. Han finns med i kvällens program och berättar mer om detta.

Ring till Christian Olsson i kväll på 099-110 90 (telefonslussen öppnar 21.00) eller mejla till karlavagnen@sverigesradio.se!
Mejla
redan i förväg och skicka med ditt telefonnummer om du vill vara med i kvällens program!

Kommentarer här på hemsidan ska vara kopplade till artikeln. Inlägg som inte håller sig till ämnet riskerar att tas bort. Allmänna synpunkter eller frågor hänvisar vi till Lyssnarservice. Kommentarerna bör utmärkas av respekt för andra och hålla en god ton.
Läs också Sveriges Radios regler gällande kommentering.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista