Att odla giftfritt mitt i stan

24 min

Välkomna till årets första Odla med Stadsgrönt. I dag koncentrerar vi oss på miljön i stan och hur vi kan odla och äta utan att oroas. Rebecka har en jätteterass i en av Malmös mest trafikerade korsningar, kan man äta den sallad man odlar där? Hör trädgårdsjournalist Eva Robild prata om giftfri odling i programmet.

Allt fler odlar på allmän mark i städerna men hur farlig är det med gift i jorden och hur blir man av med dem? 

Vi besöker odlingsnätverket Mykorrhiza som efter år av gerillaodlande har fått tillstånd av kommunen att odla i ett grönområde i Malmö. Hela förra säsongen arbetade man med dem men när tester gjordes på marken visade det sig att den var förorenad och stora delar av skörden fick kasseras. 

Så i år jobbar nätverket med att försöka rena den förorenade jorden med hjälp av växter och för att se hur mycket av föroreningarna som tas upp i olika sorters grönsaker?

Hör Åsa Kjellman Ericis reportage i programmet.

Och så vill vi passa på att göra en efterlysning. Om du eller någon du känner ska flytta från huset med den stora tomten till boendet i stan med en liten balkong, och gärna vill ta med din trädgård dit, då söker vi dig. Bor du dessutom i Skåne och vill ha tips på hur man flyttar det stora till det lilla, är det ännu bättre. Mejla oss på stadsgront@sr.se.

När vi ändå är i gång och tipsar, missa inte redaktionens egna odlingsförsök som uppdateras fortlöpande i länken här upp till vänster.

Skön grön vår!

Önskar
Petra Quiding, programledare

Nästa gång vi hörs är den 9 maj, kl 10.35 i P1, men passa på att podprenumerera på programmet så kan du lyssna när du vill. Du kan också ladda ner äldre program.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".