Avskalat och kyligt

Här finns inget ljud

Analoga syntar, avskalade ljud, isande kalla beats. Den minimalistiska syntpopen är ständigt aktuell. Jon Moe, Veronica Vasicka, Xeno & Oaklander och Pelotone berättar om en livslång kärlek.

Det var när syntarna började masstillverkas i slutet av 1970-talet som syntpopen blev möjlig. Plötsligt hade vanliga människor råd att köpa musikmaskinerna - och snart började det göras pop på syntar på längden och tvären.

Syntpopen har fyllt både 30 och 35 år vid det här laget. Men fortfarande är den het. Kanske ännu mer idag än för några år sedan. Omkring skivbolag som Minimal Wave och Flexiwave finns en lång rad artister som gör syntpop ungefär som den lät på åttiotalet: avskalad, kylig, melankolisk och blippbloppig.

New Yorks främsta syntpopsarkeolog Veronica Vasicka - som driver Minimal Wave, dj:ar och pratar i radio om minimalsynt - berättar om sin livslånga passion för den kalla syntmusiken. 

I Brooklyn gör duon Xeno & Oaklander kritikerhyllad musik som andas 1981. I ett telefonsamtal över Atlanten berättar de bland annat om samarbetet med John Foxx. I programmet hörs deras cover av John Foxx "He's a Liquid" för första gången någonsin - världspremiär!

Pelotone (Josefine Lindberg) och Jon Moe som driver bolaget Flexiwave (och som är ena halvan av electroduon Coloroid) redogör också för syntens alla fördelar.

Musik som spelats i avsnittet

 • 20.29
  Pelotone - Never
  Kompositör: Pelotone
  Bolag: Dödsdans Rekords
 • 20.42
  Front 242 - Geography 2
  Album: Geography
  Kompositör: Front 242
  Bolag: HIMALAYA
 • 20.55
  Human League - The Dignity Of Labour
  Album: Reproduction
  Kompositör: Ian Craig Marsh, Philip Oakey, Martin Ware
  Bolag: VIRGIN
 • 21.02
  Liaisons Dangereuses - Dupont
  Album: /Liaisons Dangereuses/
  Kompositör: Beate Bartel, Chris Haas
  Bolag: TIS
 • 21.57
  Andreas Tilliander - Elektroniskt I P2 Slutvinjett
  Kompositör: Andreas Tilliander
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista