Känner du dig hemma i ditt namn?

75 min

På måndagkvällen handlar Karlavagnen om relationen till det egna namnet. Forskning visar till exempel att personer i Sverige som har finska rötter allt oftare behåller sina finska namn för att behålla kontakten med sina rötter. Känner du dig hemma med ditt namn? Ring Fredrik Virtanen och Marjaana Kytö i Stockholm. Ring 099-110 90 på måndagskvällen eller mejla karlavagnen@sverigesradio.se! Du kan också kommentera här på hemsidan, på vår Facebooksida eller på Instagram.

Nu har det blivit trendigt att behålla sitt finska efternamn, säger språkforskaren Märit Frändén som Sisuradio har intervjuat. Speciellt de som inte har lärt sig finska känner att genom att behålla sitt finska namn behåller de kontakten med sina rötter.

Hur är det för dig - känner du dig hemma i ditt namn, eller har du aldrig riktigt blivit vän med det? Heter du nåt ovanligt som alltid behöver förklaras och hur resonerade du när du namngav dina barn?

Ring till Fredrik Virtanen (som har Finlands finskaste namn och är nöjd med det, men kan ingen finska) och Marjaana Kytö (som inte kan dölja sitt finska ursprung på grund av sitt namn) och berätta hur det är att bära just ditt namn! Telefonnumret är 099-110 90 (telefonslussen öppnar klockan 21 måndag kväll), mejla karlavagnen@sverigesradio.se och kommentera på vår Facebooksida eller på Twitter med #karlavagnen. Vi finns också på Instagram. Lämna ditt telefonnummer till oss om du vill vara med i programmet.

Voit kertoa tarinasi myös suomeksi!

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista