Stina och Thomas på referensboendet

85 min

"Att byta ut missbruk mot gemenskap, att byta ut självförakt mot självaktning, att resa sig när man varit uträknad; vilken seger!" Stina Wollter

Det var ingen plötslig händelse som ledde till att Thomas började missbruka alkohol. Mera som att han hade övat upp en vana att varje dag efter jobbet skulle det vara något att dricka - och det blev inte bättre av att en parrelation tog slut.

När han ser bakåt var det i samband med en flytt i nioårsåldern som allt på sätt och vis började med att han i den nya klassen blev en slags "hackekyckling" som han säger. Det blev liksom många bäckar som skapade den flod som ledde till alkoholism och bostadslöshet.

Idag önskar Thomas att han hade kunnat säga till sig själv - då att ”Det här är ingen lösning.” Och ”Du är inte ensam”, något han har fått erfara i  gemenskapen inom Anonyma Alkoholister, AA.
 
Hör Stina och Thomas samtal från referensboendet utanför Göteborg där flyttlådorna står framme eftersom det är ett tillfälligt boende. Ett samtal med Thomas som beskriver sig själv som ”en helt vanlig man”. Ett samtal om bruk och missbruk, ensamhet och identitet, om vad ett arbete kan betyda liksom vilka relationer man har.

Efter 23 hör du Alexandra prata om sitt missbruk - som började redan i tonåren - och sin väg ur det, Peter om vad hemlöshet kan göra med en människa och Anna om att fortsätta att älska och stå nära den som dricker för mycket.

Ikväll kan du inte ringa till programmet eftersom det är förinspelat men bidra gärna med kommentarer via sociala medier #p4stina eller skicka ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se

Du får också gärna föreslå gäster i programmet och skriv gärna varför du vill höra just den personen i ett samtal med Stina!
 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista