Enkel resa till Europa

49 min
En 16-åring dör i tunnelbanan. Vem är han? Spåren leder till Marocko. En berättelse om killarna som drömmer om en fristad men inte har rätt till asyl.

Det är september 2014 och en 16-åring pojke ligger död på Danderyds sjukhus. Kroppen är stympad. Han blev påkörd av ett tunnelbanetåg och dog morgonen därpå innan han hunnit prata med någon. Men hans ålder och ursprung stämmer inte i registren, vem var han egentligen? Spåren leder till Marocko.

Reportern Ulrika Bergqvist möter 22-årige Josef när vännerna, ett gäng gatpojkar, tar farväl på bårhuset vid Danderyds sjukhus. Han och den döde killen har levt parallella liv. Dom kommer från samma lilla ort. Båda lämnade Marocko när dom fortfarande var barn och har nu levt flera år på drift i Europa. Vännen har korsat gränserna för sista gången. Josefs resa fortsätter.

Det här är en berättelse om dom som levt utanför systemet hela sitt liv, först i Marocko sedan här i Sverige. Som drömmer om en fristad men inte har rätt till asyl. Som söker skydd i koloni-lotterna i Skanstull för att slippa frysa ihjäl om natten. Som skulle ge sin högra fot för en familj eller ett lagligt jobb som kunde ge dom en chans att få stanna i Sverige trots kylan. 

Ulrika Bergqvist är journalist och radioproducent, utbildad vid Stockholms Dramatiska Högskola. Hon har tidigare bland annat producerat tv-dokumentären "Gabriel och Lasermannen" samt dokumentärerna "Skuggmannen" och "Sagolandet" och jobbat med aktualitetsprogram som Konflikt i P1 samt "Tak över huvudet" och "Turkiet tur och retur".