Fälttävlan med Piia Pantsu

37 min
Med fälttävlansgurun Piia Pantsu. I vilken ände börjar man om man vill testa att rida terräng? Och hur får man hästen att orka med den stora ansträngning det innebär?

Piia Pantsu var som aktiv fälttävlansryttare en av de mest framgångsrika. Hon har ridit fyra världsmästerskap och har ett brons från 2002, i Jerez. 2007 bestämde hon sig för att sluta tävla fälttävlan och jobbar sedan dess som tränare på landslagsnivå. 

Lisen började sin tävlingskarriär som fälttävlansryttare och får nostalgiska känslor när hon tänker på hur det är att rida huntingen i Falsterbo - "som en kärleksbomb i magen". Hon kan se spår av synsättet inom fälttävlan i hur hon och Peder tränar och hanterar sina hästar. 

I det här avsnittet berättar Piia Pantsu om den stora vikten av den som planerar att tävla fälttävlan är välförberedd - konditionsmässigt, teknikmässigt och mentalt. Vi diskuterar hur hästen bör tränas för att orka prestera när pulsen närmar sig max, och hur man ska se på risken för allvarliga olyckor.

Vi får veta hur det känns när det är dags att rida terrängen i ett stort mästerskap, men också hur den som aldrig har hållit på med terräng kan pröva sig fram för att se om det verkar roligt. Piia berättar bland annat om hoppa stolar-övningen, men också om hur man kan testa att hoppa i nerförsbacke

Dessutom berättar Piia hur hon tycker att sporten borde utvecklas

– Sporten som sådan är alldeles för konservativ, det tar fem dagar att få fram en vinnare. Det måste vara ett snärtigare, snabbare sätt att dra igenom hela fälttävlan – snabbare dressyrprogram, hoppningen först, terrängen sist och kanske vända på startordningen.