Härskartekniker

30 min

Använder vuxna härskartekniker mot barn och unga? Frågan ställs till två barn, Julia Höghede Julén och Erik Blom, en jämställdhetsforskare och en barnläkare. - Jag tycker "undanhållande av information" är ganska vanligt när vuxna ska förklara saker för barn och unga, de förenklar så mycket så att vi missar en massa information, säger Erik. - Jag gillar inte när vissa vuxna behandlar oss som vi vore babysar och inte förstår nåt, förminskar oss helt enkelt! förklarar Julia. Undanhållande av information, osynliggörande, förlöjligande, dubbelbestraffning, att skuld och skambelägga och att skrämmas och hota är de vanligaste härskarteknikerna vi brukar vi tala om när det gäller manligt beteende gentemot kvinnor.

Gun Hedlund är statsvetare vid Örebro universitet, hon forskar kring hur härskartekniker används i det politiska livet mellan män och kvinnor.  Hon funderar över om härskartekniker också används av vuxna mot barn.

 - Det är alldeles ny tanke för mig men den är högst relevant, eftersom realtionen mellan barn och vuxna inte är jämlik. Vuxna bör bli medvetna om hur de beter sig mot barn, säger Gun Hedlund.

Den nya sighten www.ungochdum.se  uppmanar sina besökare att berätta om ”Då blev jag klappad på huvudet” genom att prata rakt in i webbkameran. Du hör flera klipp i programmet. Det är Sveriges Elevråd - Svea, Rädda Barnens ungdomsförbund och Centrum mot rasism som gått ihop på en gemensam plattform där dom undersöker synen på barn och ungdomar idag. Veckans Barnen hänger på den här idén och tittar närmare på hur vuxnas pratar med bemöter barn och unga.

Lars H Gustafsson är barnläkare och författare. Han diskuterar "nya" metoder inom barnuppfostran som kommit de senaste åren. Metoder som "time-out" som går ut på att sätta barnen i en modern skamvrå och låtsas som om de inte finns.

- Att ignorera barn kan göra dem väldigt ledsna och att det känns som man inte finns, det gäller vuxna också för den delen,  säger Lars H Gustafsson.

Läs också inläggen på Brev&Debatt - länk till vänster här på hemsidan!

Lyssna på våra program om

Läs bloggen på

Läs

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista