Ur de romantiska gömmorna

Här finns inget ljud
Länge har svensk musik från 1800-talet legat i glömska, men intresset för den romantiska musiken ökar. Hör Kungliga filharmonikerna spela en av de kvinnliga pionjärerna, Amanda Maier-Röntgen.

Amanda Maier-Röntgen blev som 19-åring Sveriges första kvinnliga musikdirektör. Hon nöjde sig dock inte med det, utan for till Leipzig för att studera vidare. Parallellt med violinspelandet komponerade hon, och 1875 framförde hon sin egna violinkonsert i Halle. Året därefter spelade hon den igen, på en lånad Stradivariusviolin, med Gewandhausorkestern i Leipzig. En mycket lyckad konsert enligt hennes lärare.

Efter några intensiva år på turné slog hon sig ned i Amsterdam med sin man, pianisten och tonsättaren Julius Röntgen. Hon ägnade resten av livet åt att undervisa de två sönerna i musik och hålla en mycket populär musiksalong i hemmet tillsammans med maken.

Claudia Bonfiglioli, som till vardags är stämledare i andraviolinstämman i Filharmonikerna, kliver ikväll fram och tar plats framför orkestern som solist för första gången. Sakari Oramo dirigerar.

Robert Schumann behövde inte dra ned på de offentliga framträdandena efter at ha gift sig med sin Clara. Tvärtom inspirerade äktenskapet till att bland annat ge sig in i symfoniernas värld. Fyra symfonier hann det bli, och den tredje sägs Robert inspirerats till att skriva under en semesterresa till Rhenlandskapet. Därför har den också fått smeknamnet ”den rhenska”.

Rolf Martinssons konsert för orkester skrevs på beställning av Kungliga Filharmonikerna, och ururuppfördes på den tonsättarfestival som Stockholms Konserthus höll 2008 för att sätta fokus på Martinssons musik. Ett virtuost stycke musik som bär med sig associationer till hans tidigare verk.

Programmet avslutas med två stycken av Clara Schumann, en kvinnlig musiker som till skillnad från Amanda Maier-Röntgen inte slutade med publika framträdanden efter att hon hade gift sig. Tvärtom inspirerade hon och maken Robert varandra under sina dryga 20 år tillsammans, och de stöttade också andra musiker som Johannes Brahms, till att blomma ut i sitt konstnärskap.

1. Rolf Martinsson: Konsert för orkester.
2. Amanda Maier-Röntgen: Violinkonsert.
3. Robert Schumann: Symfoni nr 3 Ess-dur, ”Den rhenska”.
Konserter 27-28/5, Stockholms konserthus.

Producent: Diyar Boskani
Programledare: Anna Nyhlin

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.05
  Rolf Martinsson - Konsert för orkester
  Kungliga Filharmonikerna, Sakari Oramo (Dirigent)
 • 19.33
  Amanda Maier-Röntgen - Violinkonsert
  Claudia Bonfiglioli (Violin), Sakari Oramo (Dirigent), Kungliga Filharmonikerna
 • 19.54
  Robert Schumann - Symfoni nr:3 sats1
  Kungliga Filharmonikerna, Sakari Oramo (Dirigent)
 • 20.03
  Robert Schumann - Symfoni nr:3 sats2
  Kungliga Filharmonikerna, Sakari Oramo (Dirigent)
 • 20.10
  Robert Schumann - Symfoni nr:3 sats3
  Kungliga Filharmonikerna, Sakari Oramo (Dirigent)
 • 20.15
  Robert Schumann - Symfoni nr:3 sats4
  Kungliga Filharmonikerna, Sakari Oramo (Dirigent)
 • 20.29
  Clara Schumann - Pianokonsert nr:1, a-moll
  Sveriges Radios Symfoniorkester, Peter Friis Johansson (Piano)
 • 20.53
  Clara Schumann - Tredje satsen (Andante) av Trio För pi, vl & vlc, Op 17 G-moll
  Bart Van De Roer (Pi), Wouter Vossen (Vl), Marc Vossen (Vlc)