David Afkham dirigerar Szymanowski, Nielsen och Schubert

Här finns inget ljud

Berwaldhallen kombinerar firandet av danske tonsättaren Nielsens 150-års jubileum med en mycket ovanlig pianokonsert från förra sekelskiftet som är nästan filmisk i sitt uttryck.

– Det är färgerna i musiken som blir temat för den här konserten, berättar den unge tyske dirigenten David Afkham.

Programmet kombinerar firandet av danske tonsättaren Nielsens 150-års jubileum med en mycket ovanlig pianokonsert från förra sekelskiftet som är nästan filmisk i sitt uttryck. Till sist hör vi dirigentens eget val när han fick frågan vad han ville spela med Sveriges Radios Symfoniorkester. Valet föll på "Schuberts Stora".

I Nielsens tondikt tycker Afkham att det är den skira färgskalan som berättar historien om hur Pan och Syrinx. Pastellerna hanteras på ett helt annat sätt i Schuberts stora symfoni i C-dur och Szymanowskis Sinfonia Concertante däremellan ger oss en helt annan färgskala med starka färger som harmonierar med varandra på oväntade sätt.

Ungersk-polske pianisten Piotr Anderszewski turnerar just nu mycket med ett konsertprogram där han enbart spelar musik av J. S. Bach. Här hör vi honom i den andra änden av hans breda repertoar, i Szymanowskis sällan spelade Sinfonia Concertante. I pausen möter vi Anderszewski live, med andan i halsen direkt efter hans applådtack.

1. Carl Nielsen: Pan och Syrinx (1918).
2. Karol Szymanowski: Sinfonia concertante.
3. Musikaliskt intermezzo.
4. Franz Schubert: Symfoni nr 9 C-dur.

Programledare: Sofie Almroth och Anna Nyhlin
Producent: Carrie Budelman

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista