Du är för gammal - om åldersdiskriminering

25 min
Gammal är äldst brukar det heta. Men vill man egentligen vara äldst när ingen vill anställa en och betraktar en som mindre vetande bara för att man passerat en viss ålder.

Sedan ett par år tillbaka har vi i Sverige en utvidgad lagstiftning mot åldersdiskriminering, men även om DO, Diskrimineringsombudsmannen, noterar en rejäl ökning av anmälningar är det fortfarande få av dem som går till domstol. För ett par veckor sedan fick tre busschaufförer i 70-års åldern rätt mot bussbolaget för att de nekades anställningar på grund av ålder. Men domarna är fortfarande få. Hur kan det vara så här?

Pyramiden i dag handlar om åldersdiskriminering. Hör Gertrud Töörn Wennerberg om hur hon som 60-åring blev uppsagd från jobbet som personalchef och om hur hon bemöttes när hon sökte nya jobb. Gäst är Clary Krekula, docent i sociologi vid Karlstads universitet.

Programledare är Agneta Nordin och vid hennes sida Karen Söderberg, pensionerad journalist med erfarenhet som både skribent och chef på bl a Dagens Nyheter, SVTs Aktuellt och Sydsvenskan.

Producent: Lars Mogensen, Lokatt Media.